”Är man övertygad är man stark”

Årets ledare 2017, Husqvarnas vd Kai Wärn, ser sin ledarskapstil som en kombination av hantverk och personlighet. Ledarskapet har också formats av lärdomar på vägen.

Kai Wärn sladdar in i konferensrummet och hoppar ner i stolen. Det är fullspäckade dagar. Husqvarna har just aviserat att legotillverkningskontraktet med en stor ej namngiven amerikansk kedja sagts upp. Knappt tre dygn senare ska den 58-årige företagsledaren presentera ­Husqvarna Groups kvartalsrapport i ett rum några meter bort på huvudkontoret på ­Regeringsgatan 28 i centrala Stockholm.

Rapporten ska för övrigt visa sig bli en besvikelse. Resultat och försäljning tredje kvartalet 2017 var lite sämre än väntat och aktiemarknadens aktörer svarade med att handla ned aktien runt 2 procent den ­fredagen. Men det vet vi inte då. Rättare sagt: Husqvarnas vd Kai Wärn vet inte hur marknaden ska reagera och Affärsvärldens utsända vet ingenting. Och en kvartalsrapport är bara en rapport. Under Wärns fyra och ett halvt år som vd för utomhusprodukttillverkaren Husqvarna hör rapportbesvikelser till ovanligheten. Lönsamheten har förbättrats ­fundamentalt, vilket manifesterat sig med en kursuppgång som de senaste två åren rejält utklassat ­börsen som helhet.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här