Asienbörserna inledde försiktigt

Amerikanska statspappersräntor noterade endast blygsamma rörelser i USA-handeln efter svensk stängning på fredagen, dollarn handlades däremot något svagare mot euron och japanska yen.
Asienbörserna inledde försiktigt - pil-asien-upp-affarsvarlden-700_binary_6853001.png

Tidigare på fredagen hade USA-räntorna fortsatt uppåt i spåren på torsdagens oväntat höga kärn-KPI för juni, vilket i sin tur bidrog till en svag efterfrågan i finansdepartementets auktion av 30-åriga statsobligationer senare på torsdagen.

Fedchefen i Chicago, Charles Evans (som röstar i FOMC i år), sade på fredagskvällen att han tycker att centralbanken bör överväga ett par räntesänkningar för att kunna lyfta inflationen över Feds mål.

“Jag tycker verkligen att det skulle vara bra, det borde vara en del av vår policy, att sikta på en inflation lite över 2 procent i detta läge, eftersom vi har legat under så länge”, fortsatte Charles Evans.

“Jag tror att med ett par räntesänkningar så kunde banan för inflationen gå mot 2,2 procents PCE-inflation 2021, och det skulle vara ett helt acceptabelt, bra utfall”, tillade han.

Finansminister Steven Mnuchin varnade vidare för att regeringen kan få slut på pengar i början av september, innan kongressen återsamlas efter sommaruppehållet, och han manar därför kongressen att höja skuldtaket innan ledigheten startar den 26 juli.

Asiatiska börser inledde måndagens handel med mestadels vikande börskurser (Tokyo stängt) i avvaktan på kvartalets tyngsta datasläpp från Kina. Statistiken visade att BNP-tillväxten dämpades till 6,2 procent under andra kvartalet, från 6,4 procent under första kvartalet. Det andra kvartalets tillväxt var därmed den svagaste på åtminstone 27 år, men utfallet var helt i linje med konsensusprognosen.

NBS-talespersonen Mao Shenyong sade att tillväxten under det första halvåret, 6,3 procent jämfört med samma period 2018, lägger en god grund för att uppnå tillväxtmålet för helåret på 6,0-6,5 procent.

Talespersonen sade också att statistikbyrån räknar med att den senaste tidens kontracykliska åtgärder till stöd för ekonomin kommer att visa mer uppenbara resultat under andra halvåret.

I linje med föregående kvartal överraskade också Kinas industriproduktion på uppsidan under kvartalets sista månad, juni. Produktionen steg 6,3 procent, vilket var klart över väntade 5,2 procent. Även detaljhandeln kom in starkt i juni, med en ökning på 9,8 procent (väntat +8,3).

De kinesiska statistikutfallen förbättrade riskhumöret något, och tidigare nedgångar på börserna återhämtades på flera håll. Dollarn återhämtade samtidigt tidigare nedgångar mot japanska yen samtidigt som Australiendollarn stärktes mot USA-dollarn.

Med måndagens tunga Kina-data redan publicerad är resten av veckans makrodata-agenda relativt tunn, men tisdagen bjuder åtminstone på tyska ZEW-index för juli samt amerikansk detaljhandel och industriproduktion för juni.

På måndagen ska också Arbetsförmedlingen redovisa månadsstatistik för juni klockan 6.00, och redovisar också Svensk handel sin senaste barometer.

Klockan 14.30 får vi Empire Manufacturing index för juli.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG