Återhämtning på börserna

Asienbörserna återhämtade på måndagen tidigare nedgångar efter kinesisk statistik som antingen var i linje med förväntningar eller något högre.

Vid 7:30 hade Shenzhenbörsen stigit 0,9 procent och i Taiwan var Taiex upp 0,5 procent. Shanghaibörsen var samtidigt upp 0,3 procent. I Australien backade S&P/ASX 200-indexet 0,5 procent. I Tokyo håller Nikkei helgstängt under måndagen.

BNP-tillväxten i Kina dämpades till 6,2 procent under andra kvartalet, från 6,4 procent under första kvartalet. Det andra kvartalets tillväxt var därmed den svagaste på åtminstone 27 år, men utfallet var helt i linje med konsensusprognosen.

En talesperson för Kinas nationella statistikbyrå NBS sade att tillväxten under det första halvåret, 6,3 procent jämfört med samma period 2018, lägger en god grund för att uppnå tillväxtmålet för helåret på 6,0-6,5 procent.

Industriproduktionen steg samtidigt 6,3 procent i juni, vilket var över väntade 5,2 procent. Även detaljhandeln kom in starkt i juni, med en ökning på 9,8 procent (väntat +8,3).

Kinesiska Huawei planerar omfattande nedskärningar i sin USA-baserade forsknings- och utvecklingsverksamhet, Futurewei Technologies, enligt källor till Wall Street Journal. Neddragningarna kan komma att drabba ”hundratals” anställda.

Överlag steg teknikaktier, efter att ha handlats ned förra veckan inför måndagens statistik. Samsung Electronics, en konkurrent till Huawei, steg 0,4 procent. I Sydkorea avancerade även det Apple-beroende bolaget LG Innotek nära 2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.