Biogaia lyfter på backande börs

Stockholmsbörsen noterade en bred nedgång i den inledande torsdagshandeln.

På Large Cap-listan var det bara Autoliv, Boliden och Sobi som gick emot strömmen och steg något. Avskilda utdelningar i Hexagon, Loomis, Industrivärden och Meda förstärkte indexnedgången. Nedgångarna var breda även på de ledande Europabörserna.

SIX Generalindex var vid klockan
09.44 ned med 1,0 procent till 498 och OMXS30-index sjönk 0,8 procent till 1.572. Omsättningen var 2,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Kortsiktigt finns det mycket att
höja ett varningens finger för när det gäller börsen, skriver DI:s Mikael Vilenius och pekar på säsongen, ökade volymer i nedgången, uppgång i långräntorna och värderingen som negativa faktorer för aktiemarknaden.

”Räkna med fortsatt
kortsiktig oro och kanske fortsatt mindre kursfall men att det sedan är fördel aktier igen”, skriver Vilenius i torsdagens Dagens Industri.

Oljepriserna rekylerade ned något
under morgonen efter den senaste tidens kraftiga uppgångar. I sektorn tappade Africa Oil 2,3 procent, Enquest 1,1 procent och Lundin Petroleum 1,6 procent.

Kreditvärderingsföretaget Moody’s
sänker utsikterna för kullagertillverkaren SKF:s kreditbetyg Baa1 till negativa från tidigare stabila.

”Vårt beslut att ändra synen
på SKF:s Baa1-betyg till negativa speglar den ökade risken att bolagets kreditmått under de kommande 12-18 månaderna inte kommer att studsa tillbaka till nivåer som förväntas för en Baa1-rating, i synnerhet på grund av dess rådande svaga hävstång och skuldtäckningsgrad”, resonerar Martin Fujerik, Moodys ledande analytiker för SKF.

SKF-aktien var ned 0,8 procent. I
verkstadssektorn tappade även Atlas Copco 1,0 procent, SSAB 1,5 procent och Trelleborg 1,6 procent.

Private equity-bolaget Ratos vd
Susanna Campbell uppger i delårsrapporten att det första kvartalet överlag utvecklats som förväntat för innehaven. För helåret 2015 kvarstår Ratos försiktiga makrosyn.

”Vi förväntar oss en fortsatt
skiftande marknadsbild där flertalet marknader är stabila, även om det totalt sett långsamt går åt rätt håll”, skriver Campbell.

Ratos-aktien handlades ned 2,2
procent.

Bland de mindre bolagen klättrade
Biogaia 8,2 procent efter att ha nästan fördubblat rörelseresultatet under första kvartalet exklusive fjolårets licensintäkt.

Rederiet Viking Supplys redovisade
en förlust på 70 miljoner kronor för första kvartalet och aktien sjönk 3,8 procent.

Feelgoods siffror gav inte heller
upphov till några angenäma känslor. Aktien minskade 7,3 procent efter att bolaget vänt till en mindre förlust under första kvartalet.

Index                   

Senast

I dag %

I år %

SIX Generalindex           

498   

-1,0  

+9,2

OMX Stockholm 30         

1.572   

-0,8  

+7,3

SIX Return index           

925   

-0,9 

+12,0

SIX Sverige cykliskt 15    

468   

-0,5 

+17,4

SIX Sverige defensivt 15   

514   

-0,9 

+14,3

SIX Volatilitetsindex     

21,5   

+3,4 

+37,9

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour