Birka bäst på redovisning

Birka Energi har gjort den bästa frivilliga redovisningen. Det anser i alla fall de som själva är bäst på att redovisa miljö och hållbarhet.

I går, den 9 oktober, tilldelades Birka Energi priset Årets bästa frivilliga redovisning, en tävling arrangerad av Affärsvärlden, Deloitte & Touche och Företagsekonomiska Institutet. Priset delades ut på ett seminarium om företagens globala ansvar och ersätter utmärkelsen Årets miljöredovisning, som funnits i sex år.

Med frivillig redovisning menas kompletterande information till årsredovisningen som i växande grad efterfrågas av olika intressenter för att de ska kunna bedöma företagens långsiktiga överlevnad. Det handlar om verksamheters miljöpåverkan, etiska och sociala aspekter, säkerhetsfrågor, hälsoaspekter med mera. Ett samlande begrepp för allt detta, inklusive den ekonomiska redogörelsen, har blivit hållbarhet.

Birka Energi har valt att slå ihop den ekonomiska redovisningen, med miljöredovisningen och en redovisning av energiomsättningen. Bolaget talar om sina tre E:n: Energi i balans med Ekologi och Ekonomi.

Utklassar konkurrenter

Birka Energi har satsat hårt på sin miljöprofil och hade vid årsskiftet fler enheter miljöcertifierade, enligt den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001, än sina två huvudkonkurrenter, Vattenfall och Sydkraft. Samtliga helägda bolag i koncernen var då certifierade, jämfört med en dryg tredjedel i Sydkraft och bara var femte bolag i Vattenfall.

Av det miljöekonomiska avsnittet framgår att en betydande del av intäkterna är miljödrivna. I Stockholm drivs ett av Europas största och mest miljöanpassade system för fjärrvärme och fjärrkyla. Verkningsgraden är hög hos de värmepumpsbaserade värme/kylsystemen, som utnyttjar sjövatten. Sex gånger mer energi utvinns än vad som sätts in i form av el för att driva pumparna.

Kyla till Norge

Fjärrvärme och fjärrkyla är koncernens främsta satsningsområde. Här sker tillväxten genom investeringar i etablerade verksamheter i Stockholmsområdet och nyetablering på andra orter i landet samt i Norge.

En svaghet i den i övrigt utmärkta årsredovisningen är att det saknas en redogörelse för de speciella konkurrensvillkor som gäller på området fjärrvärme. Prissättningen är fri men verksamheten har karaktär av naturligt monopol. Det finns en risk att konsumenterna drabbas av oskäligt höga priser. En prisreglering skulle kunna slå negativt mot Birka Energi. Det var inte en jury som utsåg Birka Energi till vinnare i redovisningstävlingen. Röstberättigade var i stället de företag som själva är bäst på frivilliga redovisningar.

Deloitte & Touche hade valt ut de sex bästa frivilliga redovisningarna utifrån en checklista, som bland annat beaktat de internationella rekommendationer som finns vad gäller olika frivilliga redovisningar: Global Reporting Initiative (uthållighet), SA8000 (sociala aspekter), AA1000 (etik).

Röstberättigade var representanter för de två företag som gjort de bästa miljöredovisningarna (Holmen och SAS), de två som skapat de bästa hållbarhetsredovisningarna (Astra Zeneca och Volvo Personvagnar) samt de två som lyckats bäst med att få in miljö och hållbarhet i sina årsredovisningar (Birka Energi och Elanders). I omröstningen deltog också en företrädare för finansmarknaden, Björn Franzon, vice VD på Fjärde AP-fonden, samt Lars-Eric Bränfeldt, ansvarig för Affärsvärldens miljöbevakning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.