Börsen handlas runt nollstrecket

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsätter handlas en bit över nollstrecket. Nato-ambassadörerna höll på fredagen ett extrainsatt möte med anledning av Ukrainakrisen vilket resulterade i att Nato fördömer Rysslands aktioner.

SIX Generalindex är klockan 14.50 oförändrad till 430 medan OMXS30-index är upp 0,2 procent till 1.386. Omsättningen var 5,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 6,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Konflikten i Ukraina har under veckan oroat finansmarknaderna. De 28 Nato-ländernas ambassadörer höll under fredagen ett extrainsatt krismöte för att diskutera läget i Ukraina. Mötet resulterade i att Nato uppmanar Ryssland att stoppa ”alla illegala militära aktioner i Ukraina”.

”Trots Moskvas tomma förnekelser är det nu klart att ryska trupper och utrustning illegalt har passerat gränsen till östra och sydöstra Ukraina. Detta är inte en isolerad händelse, utan en del av ett farligt mönster under många månader där målet är att destabilisera Ukraina som självständigt land”, sade Anders Fogh Rasmussen, Natos generalsekreterare, efter mötet.

Regeringen har beslutat att Försvarsmakten ska gå vidare med köpet av 60 nya JAS 39 E, trots att Schweiz dragit sig ur köpet. Det betyder att Sverige kommer stå för hela utvecklingskostnaden själv. Saab var upp +1,6 procent i öppningshandeln men har fallit tillbaka för att handlas kring 0,5 procent.

”Det är väl bra för Saab och minskar risken i projektet för dem. Det underlättar kanske också för Brasilien att bestämma sig, och det minskar risken att man lägger ned”, sade Swedbanks analytiker Mats Liss till SIX News.

Under förmiddagen fick Saab en norsk order på fordonssimulatorer som värderas till 142 miljoner kronor.

Astrazeneca och Pfizer har tagit upp diskussioner om ett eventuellt nytt bud, skriver Dagens industri i dagens utgåva och hänvisar till indikationer till tidningen. Aktien är upp 1,8 procent som Stockholmsbörsens mest omsatta.

Peter Verdult, läkemedelsanalytiker på Citi, anser att Astrazeneca-aktien är starkt undervärderad eftersom att Pfizer, om de återkommer med ett nytt bud, måste ge ”åtskilligt mer” än 55 pund aktien.

Fastighetsbolaget Victoria Park ska förvärva en bostadsfastighetsportfölj om totalt cirka 3.100 lägenheter med en uthyrbar yta om 244.000 kvadratmeter, vilket närapå dubblar bolagets kvadratmeterinnehav. Priset är 1,7 miljarder kronor. Aktien är upp 4,6 procent.

Orexo har genomfört en placering som tillför bolaget 347 miljoner kronor. Placeringen skedde till en kurs om 139 kronor per aktie. Aktien är ned 2,3 procent.

Rapportsäsongen är i sitt slutskede och ett antal småbolag rapporterade på morgonen.

Petrogrand och Wise Group erbjöd inga större överraskningar medan Multiq rapporterade ett förbättrat resultat före skatt om 3,1 miljoner kronor från tidigare -2,1 miljoner. Petrogrand är ned 1,7, Wise backade 3,3 procent och Multiq är upp 11 procent.

Cassandra Oil vars verksamhet är under uppstart i norra Irak visade på ett kassaflöde på minus 19 miljoner kronor. Aktien sjönk 4,8 procent.

Krisdrabbade Nordic Mines vd Thomas Cederborg uppger i dagens rapport en överenskommelse med bolagets borgenärer om en skuldavskrivning på ca 440 miljoner kronor tillsammans med ett kapitaltillskott möjliggör en återstart av Laivagruvan. Aktien steg 7,5 procent.

Rusforest kom med ett resultat före skatt på -2,6 miljoner dollar mot föregående -8,9 miljoner dollar. Aktien är ned 2,8 procent.

Invisio har fått en order värd 22 miljoner kronor från den amerikanska militära programmet Tcaps. Ordern avser kommunikations- och hörselskyddssystem. Aktien steg 6,1 procent.

Under dagen väntas även delårsrapport från Medcap Holding. Dessutom väntas makrodata från EMU och USA.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.