Börsen kan öppna upp

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar svagt upp inför att handeln i Europa ska inledas på onsdagen i avvaktan på utfallet från Federal Reservers penningpolitiska möte som presenteras under kvällen.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,2 procent högre, CAC 40 Index ökade 0,2 procent medan DAX-terminen steg 0,3 procent.

Federal Reserves räntebesked kommer klockan 19.15 svensk tid. Bedömare är eniga om att styrräntan, fed funds, lämnas oförändrad men förväntningarna är samtidigt stora på att Fed inleder en ny omgång med kvantitativa lättnader, QE2, i form av köp av statsobligationer. Omfattningen och timingen av dessa köp är däremot en fortsatt öppen fråga.

”Det är inte förvånande att marknaderna är i ett vänta och se läge. ISM kan ha skapat oro bland marknadsaktörer som fruktar att Fed kan svika förväntningarna med tanke på styrkan i ekonomisk data. Trots bättre ISM bedömer vi att tillväxtprognoserna är tillräckligt ljumma för att ingrepp ska göras mot den stora överkapaciteten i ekonomin och arbetsmarknaden under de närmaste kvartalen”, skriver Goldman Sachs i en kommentar.

Börserna i New York steg på tisdagen inför resultatet från kongressvalet samt i avvaktan på Fedmötet. Dow Jones slutade 0,6 procent upp, i linje med nivåerna vid europeisk stängning. S&P 500 ökade 0,8 procent och Nasdaq Composite klättrade 1,1 procent.

Under natten blev det klart att republikanerna som väntat gjorde framsteg i kongressvalet och ser ut att kunna få egen majoritet i representanthuset, men demokraterna ser ut att kunna behålla majoriteten i senaten efter segrar i några viktiga delstater.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade övervägande uppgångar under onsdagen inför utfallet från Federal Reserves penningpolitiska möte. Hongkongs Hang Seng Index steg 1,7 procent efter att Goldman Sachs höjt sin prognos för indexet och Kospi Index ökade 0,9 procent sedan Deutsche Bank uppgraderat sina förväntningar på den Sydkoreanska börsen.

För svensk del kanVolvokomma att påverkas av att orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika backade med 13 procent under oktober jämfört med motsvarande månad året innan till 18.700 enheter. Det framgår av preliminära orderingångssiffror från ACT Research, erfar Nyhetsbyrån Direkt.

Jämförelsesiffrorna för orderingången under oktober 2009 påverkades dock kraftigt av en förköpseffekt kopplad till den nya emissionslagstiftningen som trädde i kraft 2010. I september i år var orderingången 15.200 enheter.

– Orderingången i oktober ökade jämfört med föregående månad, och det underbygger den prognos vi lämnat om en leveransvolym på över 200.000 lastbilar på den nordamerikanska marknaden under 2011, sade Volvos vd Leif Johansson i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt i samband med bolagets investerardag i New York på tisdagen.

Lundin Petroleumsebitda-resultat blev 167 miljoner dollar för det tredje kvartalet. Det var bättre än analytikernas förväntningar om 156 miljoner dollar, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten. Intäkterna var i linje med konsensus.

Medaredovisade ett ebitda-resultat på 866 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Förväntningarna låg på ett ebitda-resultat om 934 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Även omsättningen var lägre än väntat.

Unibetsspelöverskott summerades till 31,0 miljoner pund i det tredje kvartalet mot väntade 31,8 miljoner pund, enligt SME Direkts sammanställning. Resultatet före skatt blev 4,3 miljoner pund, vilket var 6,5 procent sämre än analytikernas snittprognos på 4,5 miljoner pund.

Utöver Fed-beskeden bjuder onsdagens agenda på ADP:s undersökning om utvecklingen på den privata arbetsmarknaden, där antalet sysselsatta spås ha ökat med 20.000 i oktober enligt Bloomberg News prognosenkät.

Dessutom blir det industriorder i september, väntat +1,6 procent, och ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn med en väntad uppgång till 53,5 från 53,2

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour