Chefsanalytiker: Ingen lugn sommar på börsen

Sommaren på börsen blir skakigare än vad många förväntar sig – men på längre sikt är utsikterna goda. Det menar Nordeas chefsanalytiker Martin Guri.

I den senaste rapportperioden slog många bolag analytikernas förväntningar, vilket ledde till positiva reaktioner på börsen. Nordeas chefsanalytiker Martin Guri tror att detta är något som kommer att fortsätta.

– De flesta underskattar kraften i den ekonomiska återhämtningen, säger han i Nordeas podcast Nordea Market Insights.

Han menar att både företag och analytiker just nu är väldigt återhållsamma i sina antaganden, mycket på grund av att de har missat målet ordentligt vid ett par tillfällen de senaste åren – en trend som inte bara har funnits i Sverige utan även globalt.

– Aggregatet av analytiker i hela världen har faktiskt haft rejält fel, de har varit för optimistiska under fyra års tid. Och under de senaste två åren har man åkt på ordentliga stötar. Under 2017 har man därför varit lite för återhållsamma, säger Martin Guri.

Även makroekonomer är för försiktiga, prognoserna revideras bara upp efter att hårda data visar på uppgångar, menar Martin Guri.

– Jag tror därför att det ekonomiska momentumet i Europa kommer att fortsätta att överraska positivt, säger han.

Många har på sistone höjt ett varnande finger mot det faktum att börsklimatet just nu är alldeles för bra för att vara hållbart i längden, och att även konjunkturcykeln är på väg mot en omsvängning. Martin Guri delar dock inte alls den uppfattningen. Han tror istället att saker och ting kommer att fortsätta på samma sätt åtminstone under närmsta två åren.

– Den underliggande konjunkturen är tillräckligt stark för att bolagen ska kunna fortsätta tjäna pengar. Det bör inte finnas någon besvikelse som ligger runt hörnet och väntar, säger han.

Inför den kommande rapportperioden varnar Martin Guri för ett misstag som många gör när bolagens kvartalsrapporter analyseras i jämförelse med föregående kvartal.

– Det finns en kalendereffekt som är ganska unik just nu. Påsken hamnade faktiskt inne i andra kvartalet, så antalet arbetsdagar är mycket färre än i första kvartalet. Det finns en risk att många överdriver skillnaderna mellan Q1 och Q2, just på grund av detta. Så det där ska man se upp för, säger han.

Bland annat på grund av just kalendereffekten tror Martin Guri att sommaren på börsen kan bli lite skakigare än vad många förväntar sig.

– Vi tror inte att det blir en lugn sommar. Volatilitetsindex brukar stiga globalt under sommarmånaderna, och även världsindex brukar ha en ganska knackig utveckling. Med tanke på kalendereffekterna och att det kanske blir lite skakigt kring rapportsäsongen så är vår utgångspunkt att det inte blir så lugnt som man kanske önskar, säger han.

Trots vissa skakigheter på börsen menar Martin Guri dock att börsen i grunden kommer att vara på väg åt rätt håll och att det inte finns någon större anlending att oroa sig, snarare tvärtom.

– Med det sagt så kommer den underliggande konjunkturen att fortsätta ticka på, så i andra halvåret tror jag det blir mest medvind. Det är som vanligt lite upp och ner på börsen, men undertonen är definitivt positiv. Jag tror att möjligheterna till positiva överraskningar definitivt är större än möjligheterna till negativa överraskningar. Så jag tycker i grund och botten att det ser bra ut, det kanske till och med blir lite köpläge, säger avslutar Martin Guri.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.