Dags att snegla på Polen

Många åker ända bort till Asien för att hitta nya investeringsobjekt. Men bara några timmars båtresa från Sverige ligger en gigantisk marknad. Med 40 miljoner konsumenter och en tillväxt på nära fem procent i år kan det vara dags att fundera på Polen. Alltfler indikatorer pekar åt rätt håll.

En av de mest erfarna investerarna i Östeuropa, Peter Elam Håkansson på kapitalförvaltningsbolaget East Capital, ändrade nyligen uppfattning om den polska börsen:

– De inhemska pensionsfonderna har köpt mycket och drivit upp kurserna. Polen är också med i Morgan Stanley Capital Index för världen. Därmed måste de stora amerikanska fonderna ha en viss andel polska aktier vilket har drivit upp kurserna.

Trots att Polen har sju grannländer är det Tyskland som har mest påverkan på polsk ekonomi. År 2000 led Polen av samma baksmälla som Tyskland. Landet har haft stora budgetunderskott och hög ränta. Men nu ökar konkurrenskraften. När Tyskland nu går igång följer polackerna med. Den ekonomiska tillväxten förväntas tangera 5 procent i år, räntan har sänkts och inflationen förväntas vara låg.

Budget- och handelsunderskotten minskade ytterligare förra året. I höstas kunde Polen hävda sig mot andra östeuropeiska länder i olika upphandlingar. Statliga tillgångar som gasnät, banker och raffinaderier har privatiserats. En större skattereform väntas också nästa år. Och förra året var det bästa hittills för Warszawabörsen med en uppgång på 50 procent.
– Vi ser mer positivt på Polen nu, säger Peter Elam Håkansson. Företagen har bra vinsttillväxt, och den polska aktiemarknaden är välfungerande.

Det finns inte många aktiefonder som fokuserar helt på Polen. Bland Morningstars samtliga Östeuropeiska fonder finns bara Mandatum Polen, men Öhman kapitalförvaltning erbjuder en fond som är särskilt inriktad på Polen ”Öhman- Trigon New Europe Small Cap Fund”. Den förvaltas av Trigon Capital som ägs av förmögna finländare och har ett kapital på 420 miljoner euro.

– Polen kommer att överträffa samtliga andra östeuropeiska börser i år. Många nya företag tas till börsen. Vi satsar främst i mindre och medelstora företag vars vinster växer 15-20 procent per år och i många fall värderade till 10 gånger vinsten, säger Kristel Kivinurm, chef för kapitalförvaltningen hos Trigon Capital.

En annan svensk som investerat i flera år i Polen är hedgefonden Eikos grundare Harald Lundén. Fonden äger polska aktier för några hundra miljoner kronor i bland andra Bre Bank, en av de tio största affärsbankerna, och Orbis, ett reseföretag.

En av de viktigare investeringsmotiven är den polska marknadens storlek med 40 miljoner människor där 10-15 miljoner har en levnadsstandard som kan jämföras med den i väst.

Polen har också den största börsen av de nya östeuropeiska ekonomierna. Marknadsvärdet uppgår till 117 miljarder euro, ungefär en tredjedel av Stockholmsbörsen. 255 företag är noterade varav en stor del tillkommit de senaste åren. I år är 20 företag på väg till börsen. Flera av dem har statliga ägarandelar på 10-15 procent. Warszavabörsen är samtidigt mycket internationell, nästan 45 procent ägs av utlänningar. Flera stora utländska firmor är direkt uppkopplade till börsen, till exempel JP Morgan, Credit Suisse Securities och även Fischer Partners i Stockholm.

– Bolagstyrningen har blivit alltmer viktig i polska företag och vi besöker varje företag vi investerar i. Men transparensen i bolagen är ännu inte på önskad nivå, säger Kristel Kivinurm.

Däremot är det en svaghet att de polska företagsledarna ofta inte talar engelska eller har hemsidor på engelska. Och det nya regeringsparti som röstades fram för exakt tre månader sedan ”Lag och Rättvisa” är konservativt och mer avigt inställt till privatiseringar än tidigare regering.

Sverige och Polen har ett stort utbyte med varandra och Sverige är ett av de tio länder med störst direktinvesteringar i Polen. De svenska företag som satsat mest är Vattenfall och Ikea som har sin näst största tillverkning i Polen. Efter att SEB nyligen drog sig ur investeringen i den polska miljöbanken har Nordea blivit största nordiska bank med 43 kontor och 1 000 anställda.

– Efter valet är Polen till viss del tudelat, säger Mattias Nilsson, ny vd för Nordeas polska verksamhet. Näringslivet och människorna i storstäderna var för det liberala partiet och önskade närma sig EU. Regeringspartiet är mer inriktat på att ta itu med korruptionen. Det har rötter i katolska kyrkan och mest stöd på landsbygden.

Han är ändå optimistisk om utvecklingen.

– Ekonomin är stark. I nuläget upplever jag stora fördelar på produktionssidan. Arbetskraften kostar 20-25 procent av den svenska och är beredd att jobba hårt. Polen är med i EU och ligger nära kontinenten vilket underlättar exporten. Utländska företag verkar inte bara vara på gång att flytta sin produktion hit utan även sin forskning och utveckling, säger Mattias Nilsson och tillägger att allt fler polacker skaffar sig universitetsutbildning.

På det negativa kontot märks arbetslösheten, 35 procent på landsbygden. Den genomsnittliga arbetslösheten i landet är besvärande 17 procent.

Utanför börsen finns också några stora svenska privata investerare. Finansmännen Ulf Lindén, och Holger Hjelm, som avled 2004, investerade i Polens näst största pappersbruk Intercell. Pappersbruket såldes 2004 för cirka 2 miljarder kronor till Stora Enso istället för att börsintroduceras på polska börsen. Den som byggt upp Intercell är Max Endre som varit verksam i Polen ända sedan 1987.

– Polen är ett oerhört intressant land att investera i med mycket substans. Valutan Zlotyn har varit stabil under lång tid. Dessutom ger polska statspapper bra avkastning.

Andra svenska investerare är Santa Maria-koncernen som investerar i polska kryddfält. Även med denna positiva syn på den polska börsen får man inte bortse från riskerna, bland annat det stora energiberoendet av Ryssland främst på gassidan. Polens deltagande i Nato-operationer i Mellanöstern kan också eventuellt leda till ett ökat

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG