Dåliga utsikter för anställda som tvingas lämna

Det är inga ljusa arbetsmarknadsutsikter för de medarbetare som tvingas lämna Deutsche Bank i den tyska storbankens besparingsprogram bland annat då kulturen inom banken fått ett dåligt rykte.

Det rapporterar tyska medier efter helgens besked från banken om att cirka 18.000 arbetstillfällen ska kapas ned till omkring 74.000 fulltidsarbeten till år 2022.

I måndags meddelade vd:n Christian Sewing att en första runda med uppsägningar genomförs redan nu och att hundratals medarbetare inom investmentbanksdelen i asiatiska finansstäder samt i London och New York får lämna med omedelbar verkan.

Förstärker starka grenar
Enligt den nya strategiplanen ska banken helt stänga ned sin internationella aktiemäkleri- och tradingverksamhet medan ytterligare handlarrelaterade positioner ska dras bort. Investmentbanken ska fokusera på finansiering, rådgivning, räntor och valutor, som varit traditionellt sett starka grenar för banken, enligt Deutsches besked.

De aktiehandlare som tvingas lämna i London har “riktigt svaga” utsikter att finna ett nytt jobb i staden, framhåller en källa för den tyska affärstidningen Handelsblatt.

Dåliga chanser
Ännu tuffare är läget för valutahandlare att få ett nytt jobb i London, där är chansen “nära noll”, medan läget ser lite bättre ut inom obligationshandel, enligt investmentbankern som Handelsblatt varit i kontakt med.

Han påpekar att Deutsche Bank som tidigare arbetsgivare nu har ett mindre positivt intryck i ett CV än tidigare.

“Kulturen inom Deutsche Bank har ett dåligt rykte”, säger källan.

Öka effektiviteten
Deutsche Bank framhöll på söndagen även att 13 miljarder euro ska investeras i digitalisering för att öka effektiviteten inom banken. Finansprofessorn Hans-Peter Burghof på Hohenheim-universitetet i Stuttgart säger till Die Welt att även andra banker genomför denna typ av investeringar och att antalet anställda inom tysk bankvärld kommer att minska under kommande år.

Ur det perspektivet bedömer professorn att det inte kommer att bli lätt för de anställda som lämnar Deutsches tyska verksamhet att finna ett nytt jobb inom branschen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.