Den sluge kronprinsen

Anders Nyrén sågs länge mest som en springpojke i Handelsbanksfären. Inte längre. Nu har en av de skickligaste maktspelarna i näringslivet etablerat sig som nummer två i sfären.

Industrivärdens vd Anders Nyrén är inte jäktad, verkar det. Snarare tvärtom. Hur lång tid har vi på oss för intervjun? Ingen bortre parentes anges. Beskedet blir kort och gott att ”vi har tid”. Efter intervjun visar Anders Nyrén runt på kontoret på Storgatan i Stockholm. Det är som att vandra omkring i ett museum. Lugnt, stillsamt och med en konstsamling på väggarna som inte skulle skämmas på Thielska. Men vad är det för ett gäng som passerar och stör friden? En guidad visning? Nej, det är ju Sverker Martin-Löf, Carl-Olof By, Bosse Selling och de andra i Skanskas valberedning. Så sänker sig lugnet åter.

Men Industrivärden är förstås inte bara en utsökt samling svenskt 1900-talsmåleri i ett minutiöst renoverat jugendhus. Det är också ett industrimuseum, tänker besökaren i sitt stilla sinne. Transaktioner i den strategiska portföljen är nästan lika sällsynta som kvinnor i bolagets ledningsgrupp. Det senaste decenniet har Industrivärden gjort i snitt två förändringar i portföljen per år (det finns inga kvinnor i ledningen, om någon undrar). Ingen hast i affärsverksamheten heller, alltså.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här