Den svåraste av alla branscher

KRÖNIKA. AB Volvos vd Martin Lundstedt var likblek på presskonferensen. Aktien i tunga fordons-koncernen hade fallit över 60 procent på morgonen. Arbetet med den nya lastbilsserien hade pågått i tio år med utvecklingskostnader på många miljarder kronor. De första testerna med några få professionella testförare hade gått bra, liksom den bredare studien med ett litet antal rutinerade förare.

Men något gick fel i en av de segdragna och mycket kostsamma studierna, det som brukar kallas fas 3, de sista avgörande testerna. Det gick inte att bevisa att nya lastbilsserien är markant bättre än andra som redan fanns på marknaden. Efter detta var chansen för att amerikanska trafikverket, Department of Transportation, skulle godkänna serien nära nog noll. Och därmed blev lastbilsserien osäljbar i hela världen. Det var bara att börja om från början. En annan lättare lastbilsserie låg i pipen, flera år bort, plus några anläggningsmaskiner. Men intjäningspotentialen var inte i närheten.

Inget av detta är sant. Men byt ut AB Volvo mot läke­medelsbolaget Active Biotech, och vi är tillbaka i verkligheten. Active åkte på ett rejält bakslag i en av fas 3-studierna gällande ms-substansen laquinimod och aktien föll 68 procent under måndagen.

En aldrig sinande ström av nya enprojektsbolag noteras på smålistorna. En hel del floppar kommersiellt. Och som Calle Froste skriver i reportaget på sidan 14 faller de flesta till och med under introduktionskursen efter första dagen.

Att investera i läkemedelsbolag är riskabelt, inte helt olikt en lottsedel. Det är ingen slump att professionella investerare bygger portföljer med tvåsiffrigt antal mindre forskningsbolag eller att läkemedelsjättarna ständigt blir större. För om ett eller två projekt går hela vägen i mål räcker det ofta för att ge en okej avkastning.

Etablissemanget förlorade

Nationella frontens Marine Le Pen förlorade i slutomgången av det franska presidentvalet och de flesta drar en lättnadens suck. Men mot vilken annan kandidat som helst hade Emmanuel Macron varit det knasiga alternativet. Världen har förändrats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight