Diskretion en hederssak för Icons nya ägare

Icons nya storägare Red Valley står helst utanför rampljuset. Bolaget opererar via kapitalförvaltaren Fidessa Asset Management vars affärsidé bland annat bygger på att inte berätta något om sina kunder. Icons aktieägare får därmed inte veta vem de som släpper in i boet som ny dominerande ägare.

“Vi är inte speciellt hemliga, vi avslöjar bara ingen information om våra klienter. Det är helt normalt, så gör många bolag”, säger Theo van den Berghe på Fidessa Asset Management på telefon från Luxemburg.

På måndagen presenterades Fidessa Asset Management tillsammans med Red Valley som ny storägare i Icon. Icon vill genomföra en nyemission värd 150 Mkr riktad i huvudsak till Fidessa/Red Valley. Konstellationen skulle därmed äga omkring 20 procent av aktierna.

Både Fidessa och Red Valley är i stort sett okända på den svenska marknaden. Fidessa Asset Management är ett förvaltningsbolag i Luxemburg som agerar front åt ett antal kunder som inte vill synas. En av kunderna är Guernsey-bolaget Red Valley.

”Vi har ett mandat från vår klient Red Valley, vilket innebär att beslutet att investera i Icon var Fidessas”, säger Theo van den Berghe.

Hur kom ni i kontakt med Icon? ”Vi söker ständigt av marknaden efter investeringsmöjligheter. Vi har självklart följt utvecklingen bland internetkonsulterna. Efter vår analys har vi valt Icon som det mest attraktiva bolaget i gruppen. När vi började bygga en position i Icon och närmade oss 5-procents nivån, då vi måste flagga enligt de svenska börsreglerna, kontaktade vi Icon för att formellt ge oss tillkänna. I den diskussionen så pratade de om planerna på en riktad nyemission och vi kom överens om att vi skulle delta”, säger Theo van den Berghe.

Fidessa Asset Management startdes för ett drygt år sedan och affärsidén är att förvalta kapital åt privatpersoner, familjer och mindre institutioner. Investeringarna görs främst i europeiska noterade bolag samt på obligationsmarknaden. Mycket mer information vill bolaget inte släppa ifrån sig.

Vilka som står bakom Red Valley vill Fidessa över huvud taget inte kommentera. Den enda information som ges är att bolaget har sin hemvist på den brittiska kanalön och tillika skatteparadiset Guernsey. På Guernseys motsvarighet till Patent- och registeringsverket finns också ett bolag med namnet Red Valley Ltd noterat sedan 1996. Enligt tidningen Vision är det rika belgiska och holländska familjer som står bakom bolaget. De ska ha kommit i kontakt med Icon via VD Rens Buchwald som är holländare.

Vem som eventuellt ska representera Fidessa/Red Valley i Icons styrelse är inte klart.

”Vi kan föreslå någon till styrelsen som vilken annan aktieägare som helst. Men vi har inte bestämt oss ännu om vi ska göra det”, säger Theo van den Berghe.

Det slutliga beskedet om nyemissionen ska fattas vid en extra bolagsstämma i Icon den 27 april. Samma dag håller bolaget sin ordinarie bolagsstämma då en punkt är godkännandet av det tidigare finansieringsavtalet med investmentbanken Credit Suisse First Boston, CSFB. Icons förhoppning är att stämman ska rösta mot CSFB-avtalet som därmed kan skrotas till förmån för nyemissionen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.