Elprisanalytiker spår lägre elpriser i vår: ”April en lurig månad”

Det genomsnittliga elpriset i Sverige var 30 öre lägre under första kvartalet än under motsvarande motsvarande period 2023 trots att det varit en kall vinter. Nu spår Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson att de låga priserna kommer hålla i sig under våren.
Elprisanalytiker spår lägre elpriser i vår: ”April en lurig månad” - Elpris Bixia (1)
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.

Priset landade på 66 öre per kilowattimme, enligt Bixia.

Bolagets elprisanalytiker Johan Sigvardsson säger att när elprisprognosen sattes för ett år sedan så förutspåddes ett genomsnittligt pris om 93 öre per kilowattimme för första kvartalet. Trots att delar av Sverige upplevde den kallaste vintern sedan 2013 landade priset på 66 öre.

”Den svaga konjunkturen, med lägre bränslepriser som följd, är största anledningen till att vi ligger betydligt lägre prismässigt i år än under fjolåret, trots den höga efterfrågan i vintras. Men februari månad, med rekordvärme i Europa på upp till 20 grader och vindrekord i Sverige, bidrog också till att ytterligare trycka ner priset”, säger han.

De lägre priserna lär fortsätta under våren enligt Bixia, som prognostiserar för ett genomsnittligt pris om 40 öre per kilowattimme, mindre än hälften av 88 öre som priset landade på i fjol.

”April är en lite lurig månad där högre temperaturer och ljusare dagar påverkar elpriset positivt samtidigt som totalproduktionen av el minskar på grund av det årliga underhållet av kärnkraftsreaktorer. Om vi får ytterligare en köldknäpp kan det få effekten att vissa timmar blir väldigt dyra. För dem som har timprisavtal och laddar sin elbil kan det därför vara värt att planera sin elanvändning”, säger Johan Sigvardsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco