Extrema elpriser väntar Sverige – men tre gånger värre i Finland

Köldsmockan får elpriserna att rusa till nivåer som vi inte sett sedan elkrisen var som djupast 2022. Under fredagen kostar elen 6 kr/kWh som högst i Sverige. Men det är ingenting mot det prisrekord som Finland står inför med toppar på över 20 kr/kWh.
Extrema elpriser väntar Sverige – men tre gånger värre i Finland - KRAFTLEDNINGAR
I Finland väntas elpriserna passera över 20 kr/kWh under fredagen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fortsatt svinkallt – men mindre blåsigt. Det får elpriserna att mer än fördubblas under fredagen på elbörsen Nordpool. Från omkring en krona under torsdagen till ett genomsnitt på 2,17 kr/kWh i södra Sverige.

I norra Sverige är priserna bara marginellt lägre, 2,10 kr/kWh, under dagen. Men så kan ju temperaturen där också krypa ner mot -40.

Högst är elpriserna vid 17–18-tiden med 5,89 kr/kWh i hela Sverige. Inte sedan elpristoppen i december 2022 har elpriserna varit högre.

Trots det kommer Sverige inte i närheten av elpriserna i Finland. Under fredagen går elpriserna i grannlandet upp till 9,98 kr/kWh. Vid klockan 18–19 svensk tid får finländarna hantera elpriser på 21,24 kr/kWh. Mer än tre gånger högre än under pristoppen i Sverige. Och högre än när elpriskrisen var som djupast i Finland under 2022.

”På gränsen av vad vårt system tål”

Enligt Jukka Leskelä, VD för den finska branschorganisationen Energiindustrin, finns ingen entydig förklaring till prischocken.

”Den höga elkonsumtionen just nu är på gränsen av vad vårt system tål. Då kan väldigt små variationer i utbudet få en stor effekt”, säger han till Hufvudstadsbladet och fortsätter:

”Det ser inte ut som om det skulle finnas något speciellt avvikande i fredagens efterfrågan.”

För att hantera situationen uppmanar Finlands energiminister Kai Mykkänen nu finländarna att minska sin förbrukning under fredagen. I den mån det är möjligt.

”När det finns brist på elektricitet, har konsumtionen naturligtvis en stor betydelse. Jag skulle önska att alla som har möjlighet att minska eller förflytta sin elkonsumtion till tidig kväll, också gör det”, säger han till Helsingin Sanomat.

Inte på grund av Forsmark

Finland är beroende av elimport från Sverige, men priserna ska inte påverkas märkbart av att en av reaktorerna i Forsmark bara går för halv effekt, enligt Jukka Leskelä. Påverkar priserna gör dock att flera kraftverk i Finland har problem för tillfället.

Läs mer:
Lindvall: Vindkraften sätter krokben för sig själv – räkna med konkurser

Han blir regeringens nationella samordnare för ny kärnkraft

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets