Enskildas chans
Ett av de områden som verkligen skulle kunna ha något att vinna på planerna att bilda SEB Swedbank är investmentbanken.
Här liksom på många andra punkter är de två bankerna varandras motpoler.SEB driver sin verksamhet i det prestigefyllda dotterbolaget Enskilda Securities med anor från gamla Enskilda Banken. Enskilda Securities utgör tillsammans med Alfred Berg och Carnegie toppskiktet i Norden när det gäller lönsamma verksamheter som aktiehandel, börsintroduktioner och företagsaffärer. Enskilda är till exempel störst på både Stockholms- och Oslobörserna.
Störst på Stockholmsbörsen
Föreningssparbanken bedriver sin investmentbanksverksamhet i Swedbank Markets och är nästan helt inriktat på Sverige, medan Enskilda har klara europeiska ambitioner med verksamhet även utanför Norden.
Båda är redan stora i börshandeln och tillsammans skulle de få ett rejält försprång före konkurrenterna på OM Stockholmsbörsen. Tillsammans svarade de för 15,2 procent i värde av fjolårets börshandel mot 9,4 procent för Morgan Stanley och 8,6 för Handelsbanken.
Om banken verkligen utnyttjar möjligheterna till samordning så är det lätt att se fördelarna med affären, inte minst för Enskilda Securities, som skulle få tillgång till en ny stor kundbas och ett distributionsnät som är mycket större än det som SEB kan erbjuda.
Att ha tillgång till en bred detaljiströrelse har stora fördelar för en investmentbank, inte minst därför att det ökar chanserna för att den framgångsrikt ska kunna placera börsintroduktioner eller sälja så kallade strukturerade aktieprodukter (aktieindex-obligationer, aktiekorgar m.m.), som blir allt vanligare. Det senare är något som konkurrenten Handelsbanken har utnyttjat med framgång.
Brett är bra
Vikten av att nå ut till de breda kundlagren är något som många av de internatio-nella investmentbankerna redan har insett, vilket en rad uppköp av brett inriktade så kallade retailmäklare i USA vittnar om. Och i Tyskland har ledningen för Deutsche Bank mycket tydligt markerat vikten av detaljiströrelsen som en försäljningskanal för bankens stora investmentbank.
Även om det är lätt att se fördelarna återstår många frågor. Det är uppenbart att bankledningarna ännu inte har svar på alla detaljfrågor samtidigt som det också ska sägas att Enskilda Securities framtida roll i banken inte är alldeles glasklar. Det har spekulerats i nya affärer och i viss mån har investmentbanken fjärmats från banken, eftersom den inte längre är helägd. Sedan Enskilda köpte Orkla Finans (Fondsmegling) för något år sedan är norska Orklakoncernen delägare i Enskilda med 22,5 procent av aktierna. Det kan vara en komplikation i det här läget.
Enskilda Securities är en riktig vinstmaskin. I fjol ökade investmentbanken resultatet med 85 procent till nära 1,1 miljarder kronor. Hur mycket Föreningssparbanken tjänar på motsvarande verksamhet är oklart, eftersom banken inte redovisar detta öppet. Som jämförelse kan nämnas att Handelsbanken Investment Banking mer än fördubblade vinsten i fjol till drygt 750 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.