Essity och Ericsson i topp på börsen

Vid klockan 9.55 var OMXS30-indexet upp 0,6 procent till nivån 1.796.
Essity och Ericsson i topp på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Aktier för drygt 2 miljarder kronor var då omsatta. Bland de europeiska börserna var DAX upp 0,3 procent i Frankfurt medan CAC40 i Paris var upp 0,3 procent.

Bland storbolagen steg Essity 2,5 procent efter att det kinesiska mjukpappers- och hygienbolaget Vinda, som är noterat i Hongkong och som Essity äger till 52 procent, har gått ut med en omvänd vinstvarning. Rörelseresultatet för 2019 ökade enligt preliminära siffror med 50 procent i förhållande till 2018.

Essity och Ericsson i topp på börsenVid klockan 9.55 var OMXS30-indexet upp 0,6 procent till nivån 1.796.  

Högt upp syntes även Ericsson som fått en köprekommendation av Citi Investment Research. Aktien var upp 2,5 procent.

Essity och Ericsson i topp på börsenVid klockan 9.55 var OMXS30-indexet upp 0,6 procent till nivån 1.796.  

Swedish Match har fått sin riktkurs uppjusterad av Bernstein till 600 kronor från tidigare 530 kronor och aktien klättrade 0,5 procent till 529:40 kronor.

Längre ner i listan gick Autoliv motsatt riktning och backade 0,7 procent, medan Nordea och Tele2 höll sig runt nollstrecket.

Astra Zeneca har stängt en fas 3-studie med läkemedelskandidaten Epanova. Läkemedelsbolaget hänvisar i ett pressmeddelande till låg sannolikhet för att Epanova ska nå nytta för patienterna. Aktien var inledningsvis ner, men återhämtade sig och var vid samma tidpunkt upp 0,1 procent.

Elanders utökar det åtgärdsprogram som tidigare annonserats och justerar historiska felaktigheter i kundprojekt. Det innebär att 120 miljoner kronor, utöver de 60 som tidigare kommunicerat, i engångskostnader kommer att belasta resultatet för fjärde kvartalet 2019. Aktien förlorade 3,3 procent i börsöppningen.

Goldman Sachs har i en sektoranalys höjt sina riktkurser för ett antal verkstadsbolag däribland SKF Atlas Copco, Sandvik, Alfa Laval och Assa Abloy. Atlas Copco var det enda av verkstadsbolagen i analysen som steg mer än index med en uppgång på 0,8 procent för B-aktien.

SEB Equities har kapat riktkursen för Veoneers aktie med ungefär 60 procent, från 355 kronor till 145 kronor. Rekommendationen sänks samtidigt till behåll för bilsäkerhetsföretaget. Veoneers aktie sjönk 1,7 procent till 132:75.

Nobina steg 4 procent till 69:40 kronor. Dagens Industris analysredaktion rekommenderar köp av bussoperatören och tror att aktien kan nå tidigare toppnivå inom ett år. Tidigare kurstopp, som Di alltså tar sikte på, låg på 76 kronor.

DI: Bussbolaget kan nå kursekord 2020Dagens Industris analysredaktion rekommenderar köp av bussbolaget Nobina och tror att aktien kan nå tidigare toppnivå inom ett år. 

I årets första nummer av Börsveckan rekommenderas köp av Byggmax, Svedbergs, Coor och Cibus. Av dessa utmärkte sig Byggmax och Svedbergs som steg 7 respektive 4,7 procent.

På måndagseftermiddagen väntas amerikanska inflationssiffror för december, där förväntningarna ligger på en ökning med 0,2 procent jämfört med i november och en ökning med 2,3 procent jämfört med december föregående år.

Senare i veckan väntas de svenska inflationssiffrorna på onsdagen, som är de första sedan Riksbanken höjde reporäntan i december.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.