EU planerar tuffare exportrestriktioner på coronavaccin

EU:s nya restriktioner på vaccinexporten väntas bland annat slå mot Storbritannien med vilken Bryssel redan bråkat om vaccinleveranserna.
Astra Zeneca coronavaccin
Foto: Johan Nilsson / TT

EU ska införa nya exportrestriktioner på vaccin med beaktande till två frågor; 1) håller det land som man exporterar vaccinet själva tillbaka på sina leveranser eller råvaror till EU, 2) och hur ligger mottagarlandet till jämfört med EU när det kommer till vaccinationstakten och tillgången till vaccin.

I ett pressmeddelande uppger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att man är stolta över att EU är enda stora producenten inom OECD som fortsätter att exportera vaccin. Hon tillägger dock att den öppna vägen ska gälla i båda riktningar.

”EU har en jättebra portfölj med olika vaccin och vi har säkrat mer än tillräckligt doser för hela befolkningen. Men vi måste se till att vaccinerna levereras till EU-medborgarna i rätt tid. Varje dag räknas”, säger von der Leyen.

EU:s nya ståndpunkt kan ses mot bakgrund av att unionen ligger efter med vaccinationerna. Samtidigt har en tredje coronavåg tvingat till nya restriktioner vilket spätt på det övergripande missnöjet hos befolkningen.