Euron upp på räntebeskedet
Styrräntorna och tillgångsköpen lämnades oförändrade men centralbanksordföranden flaggade för mer penningpolitiska stimulanser under konferensen. Det var dock inte tillräckligt duvaktigt för marknaden som i viss mån räknat med utökade tillgångsköp redan i dag eller mer säkra utfästelser.
“Återigen utövade Draghi retorisk gymnastik där det signalerades utrymme och vilja att lätta på politiken ytterligare utan att faktiskt leverera någonting”, kommenterar Handelsbanksekonomen Rasmus Gudum Sessingö.
“ECB gjorde de marknadsdeltagare som räknat med att banken skulle införa ett kvantitativt lättnadsprogram redan i dag något besvikna”, skriver SEB som dock räknar med att ECB:s fortsatta expansion av balansräkning kommer fortsätta att pressa ned euron.
På räntemarknaden var rörelserna marginella för såväl de svenska som tyska statsobligationerna.
ECB kommer att utvärdera den penningpolitiska stimulansen i början av nästa år och direktionen har diskuterat köp av samtliga tillgångar förutom guld. Centralbanken sänkte även prognoserna över såväl tillväxt som inflation för 2015-2016.
De senaste prognoserna över inflation och tillväxt har ändå inte tagit hänsyn till det senaste fallet i oljepriserna eller den senaste försvagningen av euron, vilket öppnar för ytterligare prognossänkningar framöver.
Centralbanken ändrade skrivning till att de “avser” att öka balansräkningen mot storleken som gällde i början av 2012, istället för den tidigare skrivningen att man “förväntar” att öka balansräkningen mot storleken som gällde i början av 2012, var inte enhälligt.
“Dagens penningpolitiska besked och ordförande Draghis kommentarer under presskonferensen bekräftade vår förväntan att breda kvantitativa lättnader (inklusive statsobligationsköp) kommer att utvecklas under det första kvartalet 2015 och kan mycket väl annonseras vid ECB:s kommande penningpolitiska möte den 22 januari”, kommenterade Barclays Capital.
Även Bank of England meddelade att man lämnar sin penningpolitik oförändrad efter dagens möte, med en styrränta på 0,5 procent och tillgångsköp som uppgår till 375 miljarder pund.
USA-statistiken över nya arbetssökande kom ungefär in som förväntat med en nedgång till 297.000 förra veckan. USA:s veckovisa konsumentförtroende dalade samtidigt marginellt till 39,8.
Antalet planerade varsel om uppsägning hos USA-baserade arbetsgivare sjönk med 30 procent i november jämfört med månaden innan. Jämfört med november året innan var antalet varsel 21 procent lägre, vilket kan jämföras med +12 procent i årstakt under oktober.
Riksbanken lämnade sin finansiella stabilitetsrapport under förmiddagen där man återigen pekar på att skuldutvecklingen behöver bromsas, även om det svenska finansiella systemet i nuläget bedöms fungera väl. De faktorer som i dag kan medföra störningar är det höga risktagandet på de globala marknaderna och den stigande skuldsättningen hos de svenska hushållen.
“De åtgärder som hittills har vidtagits för att hantera problemen med hushållens skuldsättning har inte varit tillräckliga och den utveckling vi ser är riskfylld. Det är därför viktigt att fler åtgärder vidtas”, skrev Riksbanken.
Riksbanken upprepade även att Finansinspektionens förslag om amorteringskrav är ett steg i rätt riktning men att åtgärden endast kommer att ha små effekter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.