Europaräntor dalar

De svenska obligationsräntorna visade små förändringar under fredagens handel samtidigt som räntorna i Europa dalade på bred front. De svenska obligationspriserna utvecklades inte lika starkt som i Europa, efter att den svenska detaljhandelsstatistiken för oktober överraskat rejält positivt.

Den tyska femåriga statsobligationsräntan noterade en ny bottennotering under -0,20 procent på fredagen, efter att marknaden fortsatte att positionera sig för duvaktiga åtgärder från ECB vid det penningpolitiska mötet nästa vecka. Enligt uppgifter som cirkulerat i marknaden överväger centralbanken att sänka inlåningsräntan ytterligare, tillsammans med utökade tillgångsköp.

På valutamarknaden stärktes kronan mot såväl euron som det brittiska pundet. Kronan fick stöd av statistik över oktober månads detaljhandel som ökade mer än väntat, samtidigt som utfallet för september reviderades upp. Dollarn utvecklades samtidigt generellt starkt, även mot kronan, efter ökade förväntningar på lättnader från ECB.

”Vi har ändrat vår syn och förväntar nu att ECB sänker inlåningsräntan med 20 punkter (tidigare 10), tillsammans med ett tvådelat inlåningsräntesystem”, skrev Danske Bank på eftermiddagen.

Danske Bank ändrade sin bedömning eftersom ingen ECB-medlem argumenterat emot marknadens prissättning på en sänkning om mer än 10 punkter, tillsammans med pressuppgifter om att centralbanken överväger en större sänkning.

Den svenska detaljhandeln steg 5,0 procent i årstakt i oktober, mot väntade +3,7 procent enligt SIX News analytikerenkät. Utfallet för september reviderades samtidigt upp med hela 2 procentenheter till +5,7 procent i årstakt.

”Konsumenterna är fortfarande optimistiska rörande dess egna ekonomi, vilket pekar på ett fortsatt starkt momentum för detaljhandeln framöver”, kommenterade Handelsbanken.

Nordea uppgav att dagens utfall utgör en risk på uppsidan för bankens BNP-prognos om +3,5 procent i årstakt för det fjärde kvartalet.

Under förmiddagen presenterades EU-kommissionens konjunkturbarometer för EMU vid oförändrade 106,1 för november. Affärsklimatindex sjönk samtidigt till +0,36. Förväntningarna var att indexet skulle legat still vid +0,44 under månaden.

”Chefernas produktionsförväntningar och utvärderingen av totala orderböcker samt exportorderböcker försämrades tydligt; även de nuvarande lagren av färdiga produkter bedömdes något mer negativt. Däremot var chefernas bedömning om genomförd produktion i stort sett oförändrad”, kommenterade EU-kommissionen.

Det tyska konsumentförtroendet för december som presenterades av GfK minskade till 9,3. Det var strax starkare än väntat.

Morgonens statistik visade att vinsterna för Kinas industriföretag sjönk med 4,6 procent i årstakt i oktober, vilket var ett ordentligt tapp jämfört med nedgången på 0,1 procent i årstakt månaden innan.

Vidare fastslogs Storbritanniens BNP-tillväxt till +2,3 procent i årstakt för det tredje kvartalet, i linje med det preliminära utfallet. Kreditvärderingsföretaget Fitch anser, efter veckans budgetpresentation, att Storbritanniens finanspolitiska konsolidering är på rätt väg men att utrymmet är litet om tillväxten eller intäkterna blir svagare än väntat.

Morgonens japanska statistikbesked var blandade. Privatkonsumtionen sjönk oväntat i oktober, men arbetslösheten var en ljuspunkt genom att oväntat sjunka från 3,4 till 3,1 procent. Marknaden hade trott på oförändrad arbetslöshet.

”En stram arbetsmarknad kommer oundvikligen att leda till löneökningar”, sade Takeshi Minami, chefsekonom för Norinchukin Research Institute enligt Dow Jones Newswires.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG