”Fair värdering just nu”

Claus Vorm är förvaltare av Nordeas fond Stabila Aktier, med en förmögenhet på 3,6 miljarder euro.

Varför stabila aktier? Är det dags för nedgång på börsen nu?
– Vi siktar på en portfölj som är stabil i absoluta tal. I finansbranschen fokuserar man generellt på relativ risk, men vi fokuserar på absolut risk. Därmed kan vi hitta bolag som ger bra avkastning med låg risk.

Hur har det gått hittills?
– Utvecklingen har varit bättre än väntat. Man skulle ju kunna tro att en portfölj med den här inriktningen borde gå sämre i en väldigt stark marknad, men avkastningen har överträffat MSCI de två åren vi har haft portföljen. Vi är särskilt stolta över andra kvartalet i fjol, då marknaden dök och vi ändå lyckades uppnå en stabil utveckling. Det är egentligen det enda svaga kvartalet under de här åren som portföljen har funnits.

Tror du att man ska vara orolig för börsutvecklingen?
– Om du är oroad om vart aktiemarknaden ska gå är den här produkten ett sätt att vara försiktig, att hålla koll på risken men ändå vara med i aktiemarknaden. Många investerare börjar bli skeptiska och kan känna att vi nu är i toppen av cykeln, men de vill ändå vara kvar i marknaden. Vi räknar med att ha en liknande avkastning som resten av marknaden.

Men vad tror du om börsen?
– Vi har sett vad som hänt under det senaste året. För ett år sedan var vi mer positiva till aktiemarknaden än vad vi är nu. Nu känns det mer som en fair värdering, det är varken dyrt eller billigt. Generellt är vi ganska neutrala till marknaden.

Hur har ni förändrat portföljen?
– Det har skett ett större skifte i portföljen och det är att vi har börjat dra ned på bolag inom verksamheter som gas, vatten och kraft. De har blivit för dyra.

Men vad är en stabil aktie?
– Vi tar fram dem i en trestegsprocess. Först gör vi en kvantitativ screening av ungefär 2 000 aktier. Då gör vi statistiska analyser av historiska finansiella nyckeltal och plockar fram kandidater. Det andra steget är en fundamental analys av bolagen. I ett sista steg gör vi en generell bedömning av sammansättningen i portföljen.

Var hamnar man då?
– Många av bolagen i portföljen är i typiskt stabila branscher. Vi har Anheuser-Busch, som brygger Budweiser. Bryggeri är en typiskt stabil bransch, men det är inte alla bryggerier som kvalificerar sig. Vi har många detaljhandelsbolag, som Tesco. Det vi inte äger alls är it. Deras volatila förflutna gör att det inte kvalificerar sig. Andra stabila branscher är transport och järnvägar.

Hur står sig fastigheter?
– Vi hade mycket fastigheter i början, men de började bli för dyr, så där har vi minskat. Vi har ägt Castellum, exempelvis. Men det räcker inte med att vara stabil, aktierna får inte vara för dyra heller. När det gäller fastigheter har vi kvar en del i Australien.

Australien är stabilt?
– Vi har en övervikt i Australien, det har bara blivit så som ett resultat av processen. Vid en jämförelse med MSCI har vi ungefär lika mycket i Nordamerika och Europa, mindre i Japan och mer i resten av Asien. Vi har inget i Kina. Tillväxtmarknaderna är inte tillräckligt bra i det här perspektivet, på grund av en alltför kort period av stabilitet. Det måste ha varit ett par år med stabila kurser.

Vad tycker ni om Norden?
– Det enda bolag vi har är Telia Sonera, och där har vi minskat exponeringen sedan i mitten av mars. Vi har haft Köpenhamns flygplats, men när det kom ett bud, så sålde vi. Så gör vi generellt, vi cashar hem omedelbart när det kommer ett bud även om det finns chans för ett högre bud. Risken är ju att budet faller och den osäkerheten är inget för oss.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB