Falkengren: Det brukar inte sluta bra

SEB:s vd Annika Falkengren varnar för att dagens låga räntor leder till större risk. ”Jag tror att man måste vara försiktig”, säger hon till Bloomberg.

Låga räntor, deflation, kostnadsbesparingar, färre anställda och geopolitisk oro – det är en marknad som vi inte har någon erfarenhet av, enligt Annika Falkengren.

– Du kan inte gå tillbaka i historien och titta i några läroböcker, säger hon till Bloomberg.

SEB:s vd är framförallt orolig för de ”extrema nivåer av likviditet” som pumpas in i marknaden med hjälp av centralbankerna. Detta är något som hon anser blåser upp värdet på tillgångar som exempelvis aktier.

– När du får gratis likviditet så brukar det vanligtvis leda till högre risktagande någonstans. Och det brukar inte sluta väl, säger Annika Falkengren till Bloomberg.

När centralbanker sänker räntor under nollstrecket ökar även pressen på SEB att sänka sparräntorna till negativt territorium. Falkengren säger emellertid att banken tänker ”göra sitt yttersta” för att undvika att kunderna får betala för att placera sina sparpengar i banken. Enligt Nordea kan scenariot med negativa sparräntor bli oundvikligt och det har redan införts i bankens danska verksamhet, skriver Bloomberg.

SEB gjorde en rörelsevinst på drygt 6,5 miljarder kronor det fjärde kvartalet 2014. Det kan jämföras med en rörelsevinst på 5 miljarder kronor under motsvarande period året dessförinnan.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.