Falkengren kan bli ny ordförande i Volkswagen

Volkswagens överstyrelse är nu på jakt efter en ny styrelseordförande efter att den 78-årige Ferdinand Piech i helgen lämnat posten efter att ha förlorat en maktstrid där han försökte avsätta fordonstillverkarens vd Martin Winterkorn. Det skriver Automotive News.

Den tidigare fackföreningsledaren Berthold Huber tog över som tillförordnad ordförande. Han kommer att leda årsstämman den 5 maj i Hannover, men ses inte som en trolig efterträdare till Piech.

Det kommer inte att bli en lätt match att hitta en kandidat som dels tillfredsställer båda sidorna i Porsche-Piech-familjen som tillsammans har 51 procent av rösterna, samtidigt som delstaten Niedersachsen äger 20 procent och gulfstaten Qatar äger 17 procent. Av tradition har fackföreningarna också ett stort inflytande i Volkswagen.

Martin Winterkorn är en logisk kandidat att bli ordförande, men problemet är att då blir det ett vakuum på vd-posten som behöver ersättas. En möjlig kandidat som ordförande är den 71-årige Wolfgang Porsche, kusin till Ferdinand Piech.

Volkswagens kompletta styrelse består av hela 20 personer och de neutrala kandidaterna är få. Det är egentligen bara Annika Falkengren, vd för SEB, som inte är förknippad med någon av de tre storägarna eller fackföreningarna. Hon saknar dock verkstadsbakgrund och har bara suttit i styrelsen sedan 2011.

En annat namn som nämns som en stark kandidat är den 66-årige Wolfgang Reitzle. Han har erfarenhet från fordonsindustrin med chefsposter i BMW och Ford och är idag ordförande för underleverantören Continental. Någon ny ordförande väntas inte hinna bli klar innan årsstämman den 5 maj.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.