Fed-protokoll pekar på sänkta ränteprognoser

Federal Reserves protokoll från det senaste penningpolitiska mötet den 27-28 januari pekar på att centralbanksledamöternas prognoser för styrräntan kommer att sänkas vid det kommande penningpolitiska mötet den 18 mars.

Protokollet var generellt mer duvaktigt än de senaste talen från Fed-medlemmar. Det skriver Danske Banks analytiker i en kommentar efter protokollet.

SEB uppger att protokollet hade en duvaktig ton och antyder inte att man förberett för en första räntehöjning i juni, då många medlemmar ”var benägna att stanna vid noll under längre tid”. Dessutom var nedgången i inflationsförväntningarna uppenbarligen en anledning till oro.

”Även om uttalandet efter januarimötet måste ha varit det mest optimistiska sedan återhämtningen började 2009, var protokollet annorlunda då det antydde att Fed inte är redo att höja räntorna. Samtidigt som vi kan ha en annan åsikt efter ordförande Yellens halvårstal inför kongressen nästa vecka, antyder inte protokollet att skrivningen ”tålmodig” kommer att tas bort redan i marsuttalandet. Vår prognos är fortsatt en höjning några möten senare, i september.” Det skriver SEB.

Barclays Capital uppger att protokollet från januarimötet visade oro för att nedsidesriskerna för inflationen har ökat och att ribban för att höja räntorna i juni är högre än vad den var i december”. Banken räknar med en höjning i juni men uppger att riskerna för en senare höjning har ökat, speciellt om överraskningarna på nedsidan för kärninflationen fortsätter.

Société Genérale anser att protokollet inte leder till någon större förändring i utsikterna för Federal Reseerves politik och man räknar fortsatt med att skrivningen med ”tålmodig” kommer att tas bort vid mötet i mars och att räntan höjs i juni. Det förutsätter dock att inflationsutfallen inte överraskar på nedsidan, enligt banken.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.