Strateg: Nya siffran en lättnad för Riksbanken – nu stiger bostadspriserna

Inflationen är lägre än Riksbanken räknat med. Nu väntar två räntesänkningar till i år, enligt Stefan Mellin, valutastrateg på Danske Bank. "På marginalen är dagens siffror positiva", säger han till Afv.
Strateg: Nya siffran en lättnad för Riksbanken – nu stiger bostadspriserna - stefan mellin (1)
Stefan Mellin är valutastrateg på Danske Bank. Foto: Pressbild/TT

Konsumentprisinflationen med fast ränta 2,3% i april, vilket är en svag ökning från mars då den var 2,2%. Samtidigt landade inflationstakten enligt KPI på 3,9% i april 2024, vilket var en nedgång från mars då siffran rapporterades till 4,1%. Detta enligt färsk statistik från SCB.

Stefan Mellin, valutastrateg på Danske Bank, menar att Riksbanksdirektionen har all anledning att vara lättad över dagens inflationssiffror.

“Inflationen går åt rätt håll och dagens siffror ger Riksbanken stöd till sitt beslut förra veckan om att sänka räntan”, säger han till Afv och lyfter fram att Riksbanken lär fortsätta sätta räntan två gånger under hösten med 0,25 procentenheter vid varje tillfälle.

Han betonar också att bara för att inflationen kom in lägre än Riksbankens prognos betyder inte det att centralbanken måste sänka redan vid junimötet.

“Det här var ett bra utfall för Riksbanken, men det finns såklart risker för bakslag”, säger Stefan Mellin.

Bakslagen skulle kunna vara att amerikanska Federal Reserve ändrar synen på räntan, att svenska kronan försvagas mycket, geopolitiska risker eller att ECB inte sänker sin ränta i juni.

“Det vore en megaöveraskning om ECB inte sänker i juni. Allt är klappat och klart för det medan Fed väntar till hösten”, säger Stefan Mellin.

Riksbanken kommer även att få färska inflationssiffror för maj lagom till sitt junimöte.

Bostadsmarknaden

Den svenska kronförsvagningen har pågått sedan mars och dagens inflationssiffror kan leda till marginellt starkare krona. Danske Bank menar att det finns utrymme för viss rekyl så att kronan skulle kunna ligga på 11,40 gentemot euron på kort sikt. I skrivande stund står euron i 11,55.

“Blickar man längre fram till nästa år kan man säga att kronan borde stärkas när konjunkturen vänder, inflationen går ned och räntorna sänks. USA växer dock snabbare än Europa och Fed är tydliga med att de vill ha en relativt hög ränta, vilket ligger i fatet för svenska kronan”, säger Stefan Mellin och konstaterar att penningpolitiken är en minusfaktor för kronan just nu.

För bostadsmarknadens del kan det bli viss ökad aktivitet efter dagens inflationssiffror.

“På marginalen är dagens siffror positiva. Bostadsmarknaden kommer inte att skena, men det påverkar psykologin. Nu stärks förhoppningen om fortsatta räntesänkningar och jag skulle inte bli förvånad om det bidrar till lite press uppåt på priserna i närtid och att mängden transaktioner ökar”, säger Stefan Mellin som också betonar att räntesänkningarna kommer ske gradvis, vilket gör att räntekostnaderna sjunker långsamt.

Sverige, % april, 2024 Konsensus mars, 2024
KPI, YY 3,9 4,0 4,1
KPIF, YY 2,3 2,4 2,2
KPIF exklusive energi, YY 2,9 3,0 2,9

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.