Laddar

Fonder: Allt mindre insättningar

Fondsparandet minskade i augusti, men uttagen ur aktiefonder ärförvånansvärt små med tanke på de dramatiska börsfallen.Insättningarna i aktiefonder har stadigt minskat det senastehalvåret. Under augusti satte svenska folket in drygt femmiljarder kronor, vilket är de lägsta insättningarna på över ettår. Som mest var insättningarna i aktiefonder tio miljarderkronor i mars.

Uttagen under augusti var samtidigt större än normalt, drygt sexmiljarder kronor. Uttagen var visserligen ännu större i april,då många svenskar tog ut pengar för att görafyllnadsinbetalningar av skatt, men då var samtidigtinsättningarna betydligt större.

NÖJDA ÄNDÅÄndå måste man säga att ökningen i uttag var förvånansvärt litenmed tanke på att Stockholmsbörsen föll 14 procent under augustioch att många utländska börser föll mer än så. En förklaring kanvara att en majoritet av fondspararna fortfarande ligger rejältpå plus, vilket gör att de är nöjda med sitt fondsparande ävenom vinsterna minskat.

Netto innebar de små insättningarna och de stora uttagen attaktiefonderna tappade en miljard kronor. Samtidigt satte svenskafolket dock in netto 1,9 miljarder i räntefonder och netto 0,4miljarder kronor i blandfonder. Sammanlagt innebär det attfondspararna totalt sett netto satte in 1,3 miljarder kronor iaugusti. Som jämförelse kan nämnas att den totala förmögenheteni alla typer av fonder var 560 miljarder kronor vidhalvårsskiftet.

Frågan nu är om trenden kommer att fortsätta. Det som talar föratt de små insättningarna och stora uttagen är tillfälliga äratt augusti historiskt är en svag sparmånad. Efter semestrarnaär plånböckerna ofta tomma och kreditkortsnotorna ska betalas.September uppvisar hittills samma mönster som augusti, uppger defyra storbankernas fondbolag. Pengar flyttas från aktiefondertill räntefonder och blandfonder.

Men överföringarna är fortfarande små procentuellt sett. Ännufinns därför ingen anledning att tro att stora uttag uraktiefonderna kommer att påverka Stockholmsbörsen negativt.Samtidigt måste man förstås konstatera att de svenskaaktiekurserna inte längre har något stöd av stora inflöden frånsvenska fondsparare.

UTTAG FRÅN S-E-BANKENVissa skillnader finns mellan bankerna. S-E-Banken har störrenettouttag än de övriga storbankerna och Föreningssparbankensförvaltare Robur rapporterar inflöden till sina aktiefondertrots att branschen som helhet haft uttag.

Förklaringen är nog att vi har en större andel automatisktmånadssparande än de övriga bankerna, säger Roburs marknadschefPer Axelsson.

Ser man till individuella fonder finns det fortfarandeaktiefonder som är populära. Främst är det Europafonder ochRysslandsfonder som lockar, men av olika skäl. Europa lockar nogeftersom många rådgivare tror att den goda utvecklingen jämförtmed resten av världen kommer att fortsätta.

Ryssland lockar troligen eftersom aktiekurserna har fallit såkraftigt hittills i år. På Affärsvärlden anser vi dock inte attdetta självklart är ett argument för att köpa. Aktiekurserna iMoskva nästan tiofaldigades under 1996 och första halvan av 1997,vilket innebär att det idag fortfarande är dyrt jämfört med 1995.En annan nackdel med att investera i Rysslandsfonder är att bådeförvaltningsavgifterna och övriga kostnader i fonderna äroroande höga.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.