Fondspararna flyr räntefonder

Fondspararna har agerat snabbt efter Riksbankens beslut att sänka räntan till minus och försäljningen av räntefonder har ökat kraftigt.

Fondhandeln har veckan efter beskedet stigit med 17 procent, jämfört med veckan före. Tidigare har spararna under flera månader köpt räntefonder men flödet har nu vänt till det omvända, skriver Avanzas sparekonom Claes Hemberg i ett blogginlägg.

För just räntefonder har handeln den senaste veckan ökat med 22 procent. Handeln i aktiefonder har samtidigt ökat 9 procent och investerarna har framför allt tryckt på köpknappen och köpen av aktiefonder är upp 69 procent.

Främst säljer spararna de fonder som tappar direkt av minusräntan; korta ränte- och penningmarknadsfonder, skriver Hemberg.

– Det mer rutinerade spararna sålde mest. Storleken per affär ökar från 32.000 kronor till 52.000 kronor. Det är en häftig förändring på 63 procent jämfört med veckan innan. De mindre erfarna kan dröja flera månader och kvartal, fortsätter han i blogginlägget.

Enligt Hemberg rör sig kapitalet till Stockholmsbörsen och efter minusräntan har antalet Sverigefonder på topplistan över mest köpta fonder fördubblats till 4 av 10.

– Stimulanser och svagare krona torde stötta svenska exportbolag. Och tilltron till ekonomin gör fondköpen större. Affärerna ökar 39 procent till 18.200 kr per affär, skriver Hemberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.