Första kraftkonkursen

Den första kraftkonkursen är ett faktum. Kraftlots iKristianstad felbedömde marknaden.

På valborgsmässoafton lämnade Kraftlots Europa, som förstaelhandelsbolag, in en konkursansökan till tingsrätten iKristianstad. Företaget stängdes direkt av från den nordiskaelbörsen Nordpool för att skydda övriga 158 aktörer. Ingen somhandlat med Kraftlots över börsen lider skada. Ställdasäkerheter uppges täcka bolagets förpliktelser. Däremot kanleverantörer, huvudsakligen i Norge, som ingått bilaterala avtalom elleveranser råka illa ut.

Kraftlots bildades 1995 för att handla el på den avregleradeelmarknaden. Kristianstads energibolag C4 Energi stod införhotet att tappa en rad industrikunder när marknaden blev fri ochvalde därför att tillsammans med några av dem bilda ettgemensamt inköpsbolag, Kraftlots Europa. I ägarkretsen finns etttiotal företag främst i livsmedelsbranschen, bland annat SkånskaLantmännen och Skanek. Kraftlots är ett inköpskooperativ utananställda. Den operativa verksamheten har skötts av C4 Energi.Vad som fick Kraftlots på fall är oklart. Bolaget har sannoliktköpt för mycket el till för höga priser i höstas och felbedömtvårens prisfall. Därmed sitter man med en kontraktsportfölj, somsjunkit kraftigt i värde. I höstas låg elpriset kring 25 öre perkWh och är nu nere i ca 15 öre.

Kraftlots verkar vara ett klassiskt exempel på avsaknaden avklara regler för vilken riskpolicy som gäller. Kommunikationenmellan styrelse och ledning har uppenbarligen inte fungerat.Styrelsens ordförande hävdar att VD överträtt sina befogenheteroch köpt mer kraft än han hade lov att göra. VD framhåller attstyrelsen hela tiden informerats om vilka åtgärder som vidtagits.Kristianstads kommun har givit revisionsbyrån Price Waterhouse iuppdrag att granska hur C4 Energi och Kraftlots skötts.

Förlusten i Kraftlots förefaller inte vara så stor. Men deträcker för att fälla bolaget eftersom andelskapitalet är sålitet. Underskottet hade kunnat täckas med efterdebitering avintressenterna, enligt uppgifter i nyhetsbrevet Kraft-Affärer.Men bland intressenterna finns uppfattningen att det är detkommunala C4 Energi som skall bära kostnaden.

Det är inte överraskande att de nya elhandelsföretagen skulle fåproblem. Marknadsutvecklingen, med extrema prisrörelser, harbäddat för det.

Hösten 1995, strax före avregleringen, var elpriset i botten.Lite nederbörd och en kall vinter förde sedan upp priset tillrekordnivåer i början av 1996 med toppar på 90 öre enstakatimmar. I slutet av förra året började elpriset falla som enföljd av riklig nederbörd i fjällen. Årets vårflod ser ut attbli rekordstor. Men den kan bli sen och intensiv, vilket gör attinte allt vatten går att nyttiggöras som el.

I Norge, där elmarknaden varit avreglerad sedan 1991, har fleraföretag gått i konkurs därför att de tagit för stora risker ochspekulerat fel om elpriset: Näringslivets Innkjöpsorganisation,Norgekraft och Nordisk Energi. I ytterligare några företag harVD fått gå och bolag rekonstruerats på grund av dåliga affärer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.