”Första krisen i oredans tid”

En pandemi kräver ett starkt globalt samarbete. I dag är det bara viruset som är globaliserat – det internationella samarbetet hänger inte med, säger Carl Bildt i en exklusiv intervju med Affärsvärlden.
”Första krisen i oredans tid” - bildt-700_binary_6993564.jpg

En pandemi har spridit sig och satt en hel värld i skräck. Smittan är dödligare än tidigare farsoter i modern tid, och inget botemedel finns ännu. Ingen vet när den kan besegras, men en sak är säker: konsekvenserna av den påföljande krisen kommer att bli många, och stora. Den svenska regeringen går in i stabsläge och flyr till en hemlig plats, under jorden. Statsminister Fredrik Reinfeldt styr landet inifrån lokalen, med finansminister Anders Borg som närmsta man. Utrikesminister Carl Bildts uppgift är att hantera kontakten med omvärlden.

– Det mesta skedde nog per telefon då. Vi hade inte tillgång till videofaciliteter där, minns Carl Bildt.

Och så den lilla detaljen att allt var på låtsas då, under krigsspelet hösten 2006. Några månader efter att regeringen Reinfeldt tillträtt testades det svenska systemets stabilitet med ett krigsscenario. Men den här gången handlade inte krisen om ett krig – det handlade om en pandemi.

Drygt 13 år senare har världen på riktigt lamslagits av coronaviruset covid-19. Men Carl Bildt är inte stationerad i någon bunker för att krishantera. Han sitter på pr-byrån Kreabs kontor på åttonde våningen i Mästerhuset i centrala Stockholm. Designersoffor och abstrakt konst drunknar i aprilsolen som sköljer in från fönster­väggarna.

Den frekvente resenären Bildt har jagats världen runt av viruset. Första gången han stötte på covid-19 var i Sydkorea, innan viruset fått spridning i Europa. Efter vistelsen i Asien reste han vidare till hustrun Anna Maria Corazza Bildts familjeslott Tabiano Castella i Parma, i norra Italien.

Han är imponerad av de snabba åtgärderna i båda länderna.

– Sydkorea har ju senare visat sig vara ett av de bästa länderna på att hantera viruset, och det såg jag tidigt. När jag var där i början av året hade de ställt om en stor del av flygplatsen bara för att ta hand om de eventuella plan som kom från Peking. Italien tyckte jag också hanterade situationen relativt bra, de var snabba med att spärra av smittområdet.

När frågan om karantän kommer på tal ser han något förlägen ut – i den mån Carl Bildt kan se förlägen ut, det vill säga. Han är ändå i riskgrupp: han fyllde 70 i somras.

– Jag jobbar mest hemifrån, skyndar han sig att säga.

Men det blir några utflykter från våningen på Östermalm, erkänner han. Som tur är har han några styrelseuppdrag på plats i Stockholm. Han sitter med i styrelserna för det börsnoterade fastighetsbolaget Fastator och teknikbolaget Micro Systemation AB. Bolagen är i full färd med att ställa om i spåren av coronakrisen.

– Jag fick just ett mail från MSAB där det stod att de håller på att ställa om en del av sina produkter till smittospårning. Det återstår att se om det går, men de försöker intressera kunderna för detta. På Fastators styrelsesammanträde handlade den stora diskussionen om hyresgäster och hyror, framför allt för affärsidkare. Vi försöker ha en politik där vi är hyggliga gentemot småföretagare.

Detta är inledningen av intervjun “Första krisen i oredans tid”. Prenumeranter kan läsa vidare här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.