FRANCE TELECOM: Privatisering under galgen

Den tekniska utvecklingen har drivit de franska socialisternatill en privatisering av France Telecom.

De franska socialisterna har större förståelse för denteknologiska utvecklingen än den svenska socialdemokratin. Såskulle man kunna sammanfatta nuläget när den franskasocialistregeringen beslutat att privatisera France Telecommedan de svenska socialdemokraterna inte har sagt ett ljud omTelias framtid på den just avslutade partikongressen. Trots attde franska socialisterna i år gick till val, och vann, påparollen att hejda högerns privatiseringar så skall delar av detgamla franska telemonopolet säljas ut redan i höst. Tills imitten av oktober ska den franska staten ha sålt ut 20 procentav France Telecom till privata händer, såväl till fransmännensjälva som till franska och internationella institutioner. Frånden 20 oktober handlas France Telecom-aktien på både Paris- ochNew York-börserna. Marknadsvärdet på hela France Telecomuppskattas till drygt 200 miljarder svenska kronor.

Franska staten kommer att sälja ytterligare cirka fyra procenttill de anställda medan 13 procent av bolaget sätts av tillstrategiska teleallianser. 7,5 procent av dessa kommer attsäljas till Deutsche Telekom i utbyte mot att France Telecom fårköpa motsvarande post i det tyska bolaget. Under 62 procent iägarandel tänker inte den socialistiska regeringen gå.Privatiseringen, som naturligtvis väckt kritik både från högeroch vänster i Frankrike, är viktig för ett fördjupat ägande ochdärmed samarbete, i den tunga strategiska telealliansen därFrance Telecom-alliansen ingår. Global One (med France Telecom,Deutsche Telecom och Sprint) slåss mot bland andra Concert(British Telecom, Telefonica, MCI) och Unisource (AT&T samtbland andra Telia). Bakom regeringens valsvek ligger också enväxande oro för att France Telecom på kort tid skall förloragreppet över den franska telemarknaden.

Välskötta France Telecom hotas inte bara av ökad konkurrens påden avreglerade marknaden som i Europa skall vara helt genomförd1998. Dessutom pressas de gamla europeiska telemonopolen av enpåtagligt snabb teknisk utveckling som ger helt nyaförutsättningar för att driva teletrafik.

Redan idag ifrågasätts livslängden på monopolens traditionellaintäktskällor. En är långdistanstrafiken där telemonopolen i deflesta europeiska länder redan har tvingats sänka priserna tillföljd av konkurrens.

Med nyare tekniker kan den nuvarande långdistanstrafiken blifullständigt utkonkurrerad, helt enkelt därför att bådetariffsystemet och nätverket är för gammalmodigt och ineffektivt.Ett exempel är telefoni via internet som när den börjar användaskan ge kunderna internationella telefonsamtal till samma taxasom ett lokalsamtal. Det finns utredningsinstitut som uppskattarintäktsbortfallet för långdistansoperatörerna på den amerikanskamarknaden till åtta procent av deras totala teleintäkter denärmaste åren. Privatiseringen av France Telecom öppnar förförvärv av flera bolag som har kommit längre inom teletekniskaområden genom betalning med egna aktier.

Att telemonopolen redan nu håller på att rusta sig är tydligt. Islutet av augusti i år köpte Deutsche Telekom 20 procent avaktierna i det israeliska VocalTec. Vocaltel som är noterat påamerikanska Nasdaq har varit en pionjär inom internettelefoni.Bolaget är värt närmare två miljarder kronor.

BILDTEXT: Michel Bon är ordförande i France Telecom, ettvälskött företag som nu hotas av ökad konkurrens och ny teknik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour