”Grym företagsledning”
När vi intervjuade dig för ett år sedan var du besviken på Cavotec. Sedan dess har ni ökat ert innehav i Cavotec. Varför då?
– För två år sedan utsågs Mikael Norin till ny vd och han sjösatte ett besparingspaket. Det där verkar ha gått vägen. Jag var lite orolig för vd:ns bakgrund från storbolag som ABB och Rolls-Royce. Det är ju en annan sak att leda ett litet bolag. Vi har haft den aktien i fyra år, och när vi talades vid senast var jag väl matt för att vi hade väntat så länge på en vändning. Och vi funderade: ”Ska vi sälja eller ska vi öka?” Men så ökade vi efter att ha lyssnat runt och tittat på bolaget igen. I den senaste niomånadersrapporten kunde man se att fabrikerna gick bra igen. De i Kalifornien har slutat förlora pengar och dessutom slog de ihop tre tillverkningsställen till ett enda som ligger utanför Milano. De har fått ordning på saker och ting nu, vd:n vekar ha gjort ett bra jobb och finanschefen är en riktig höjdargrabb.
Du sa även att Enea var en 5g-option, håller du med om det fortfarande?
– Jag fick nog det intrycket när jag var på deras kapitalmarknadsdag, men egentligen är det väl videotittandet som ökar trafiken enormt. Bolaget har utvecklat en mjukvara för att hålla koll på flödena i telefonmasterna. Dessutom optimerar de sändningarna uppe i masten samt bevakar trafiken. De övervakar inte bara inkommande trafik utan också interna flöden, vilket innebär att de kan upptäcka tecken för eventuella it-attacker. Det är ett väldigt intressant område som jag tror på framöver.
Smålandsbolaget, tillika teknikkoncernen Xanos aktie rasade med över 10 procent på sin senaste rapport. Det har visserligen gått ganska bra för dem på börsen i år, men det är också fondens tredje största innehav. Ser du en risk för fler negativa överraskningar framöver?
– Nej, Xano är välskött med grym företagsledning och intressanta nischer. Dock är de inte immuna mot konjunkturen. De har med rätta blivit uppvärderade på börsen. Vi har gillat dem i tjugo år och fortsätter att äga dem.
Ett innehav där tålamodet däremot tog slut var NCC – varför?
– Det är en svår bransch. Vi har lämnat NCC eftersom det tog för lång tid innan vi kunde se resultat från den återvändande vd:n Tomas Carlsson. Jag tänkte att han skulle kunna fixa till NCC, men än så länge har han inte lyckats med det. Men det gör han kanske så smäningom, det är ju långa cykler i byggbranschen. Men när de dessutom gick ut och halverade utdelningen så blev det bara för mycket.
Ni har köpt in er i fastighetsbolaget SBB med Ilija Batljan i spetsen. Vad tror du om deras köp av fastighetsbolaget Hemfosa?
– SBB har varit den största portföljbidragaren i fonden. Vi hade väldigt tur och köpte den på 11–12 kronor. Köper man på 4,5 procents avkastning och lånar till 1,75 procent och dessutom kan pilla runt i beståndet och få upp hyrorna så verkar det ju bra. Det är lite som att spela på rött när hela rouletthjulet är rödfärgat, vinst varje gång. Efter förvärvet blir bolaget riktigt stort med kåkar för 70 miljarder, vilket gör att fler kommer att börja följa dem. Hade jag på riktigt förstått det där med fastigheter hade jag ägnat mig åt det på heltid och blivit miljardär, men nu är det som det är.
Gustaf von Sivers
Förvaltar: Stockpickingfonden Calgus.
Utveckling i år: +17,9 procent.
Utveckling sedan start 2010: +10,5 procent per år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.