Här är doldisen som tar svensk teknik till Kina

Appspotr är ytterligare ett svenskt teknikbolag som med hjälp av den kinesiske investeraren Dave Wu ska ta sig an Asien. Affärsvärlden har träffat doldisen som har tagit bolag som Myfc och Precise Biometrics till Kina.

Göteborgsbolaget Appspotr var milt sagt efterlängtat på börsen när bolaget gjorde debut på Aktietorget i slutet av förra året. Teckningserbjudandet övertecknades 17 gånger och aktien rusade 35 procent i den inledande handeln.

Appspotrs initiala affärsidé är enkel. Via plattformen ges kunderna möjlighet att skapa egna appar, utan att behöva programmera eller sköta underhållet efter publicering.

– Det är som när webben kom. Worldpress och Wix erbjöd verktyg för att bygga hemsidor vilket gjorde dem stora och framgångsrika. Vi har en liknande affärsidé fast för appar, säger Appspotrs vd och grundare Patric Bottne.

Fjolårets haussade notering nådde ända till Kina. Den kinesiska investeraren Dave Wu lockades av en svensk delägare i Appspotr att komma till Stockholm för ett ta ett möte med bolaget.

– Det var två internetnördar som möttes. Vi kunde inte sluta diskutera alla möjligheter, säger Patric Bottne när Affärsvärlden tar en kaffe med bolagsduon.

En sex månader lång due diligence ledde slutligen till att Appspotr och Dave Wu, via hans investmentbolag Novel Unicorn, i våras avtalade om att tillsammans bearbeta den asiatiska, framförallt den kinesiska, marknaden.

Dave Wu har sedan tidigare gjort sig känd på den skandinaviska marknaden när han har tagit flera teknikbolag till Kina. Under de tio år han varit verksam på marknaden har han investerat i nio skandinaviska bolag.

Två av bolagen är de svenska bolagen Myfc och Precise Biometrics, vars aktiekurser har präglats av hög volatilitet. Dave Wu är tydlig med att finansiella nyckeltal kommer i andra hand när han värderar bolag.

– Vi är främst intresserade av teknikidén, den finansiella modellen kommer sekundärt. Vi letar inte efter bolag med rejäla balansräkningar, utan fokuserar hellre på tillgångssidan, och då menar jag både den materiella och den immateriella.

Våren 2016 tecknade han ett avtal med det First North-noterade bränslecellsbolaget Myfc. Bolaget grundades 2005 och noterades i maj 2014.

– Myfc är i startgroparna. De har tagit god tid på sig att ta sig an marknaden, men nu har de byggt upp sin patentportfölj samtidigt som några konkurrenter har försvunnit. Jag tror att de har ett väldigt bra erbjudande för marknaden just nu, säger han.

Biometribolaget Precise Biometrics har sedan noteringen vid millennieskiftet haft en volatilitet på 173 procent och har rasat med nästan 94 procent sedan dess. Dave Wu gick in i bolaget 2006 och säger att bolaget har en ”solid teknisk grund”.

– Precise har blivit marknadsledande inom vissa segment. Jag tror inte att ansiktsigenkänning kommer ta över fingeravtrycket inom den närmsta framtiden.

Han berättar att bolaget har en väldigt stark kompetens inom fingeravtrycksalgoritmer, men medger att affärsmodellen kunde ha varit mer lockande ur ett investeringsperspektiv.

– Skalbarheten är avgörande. De är väldigt avancerade inom sin verksamhet, och behöver bara kunna växa, säger han.

Avtalet mellan Appspottr och Novel Unicorn ska på två år ge minst 100 000 prenumerationer, där en prenumeration ger intäkter på 300 kronor per månad, en årsintäkt på 3600 kronor per år.

– När vi skulle ta oss an den kinesiska marknaden hade vi ganska låga förväntningar, kanske någon krona per månadsprenumeration. Men marknaden är mogen och folk är beredda att betala för denna typ av produkter, säger Patric Bottne.

Appspotr, som i våras rapporterade en årsomsättning på 137 000 kronor, ska på 24 månader etableras i upp till 24 länder i Asien. Enligt Patric Bottne finns inget liknande företag på den asiatiska marknaden.

– Vi har identifierat sex huvudsakliga globala konkurrenter, men ingen i Asien, säger han.

Veckan efter Dave Wus besök i Stockholm flyger de båda till Hongkong för att gå igenom verksamheten och möta nya tänkbara kunder. Den kinesiske investeraren passar även på att besöka nya potentiella förvärv när han är i Sverige.

– Jag har besökt några intressanta bolag i Stockholm, säger Dave Wu utan att vilja specifiera några bolag.

Men nu är det alltså dags för Appspotr att ta sig an Asien. Patric Bottne är förväntansfull.

– Jag är inte nervös, det ska bara bli väldigt kul att sätta i gång på riktigt, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.