Här är kvinnors och mäns favoritaktier

Kvinnors och mäns aktieinnehav har stora skillnader, visar siffror från Euroclear. Bland annat är det helt olika aktier som lockar. Affärsvärlden har listorna.
Män och kvinnors favoritaktier
Foto: TT

Statistiken visar att män fortsätter att äga aktier i större utsträckning än kvinnor. Vid utgången av 2021 fanns 1 381 009 manliga och 910 521 kvinnliga aktieägare i Sverige. Såväl antalet kvinnliga som manliga aktieägare ökade under året, även om antalet manliga aktieägare ökade något mer. Det visar Euroclear Swedens årliga rapport ”Aktieägandet i Sverige”.

Men hur ser det då ut med enskilda aktier? Vilka har varit mest populära?

Investor lockar flest aktieägare

Bolaget med flest aktieägare vid utgången av 2021 var Investor. Antalet aktieägare ökade med 31,7% under året till 480 115 stycken. Telia förlorade således sin förstaplats från 2020, och intog istället en andraplats, med 477 147 aktieägare. Ericsson hade 423 952 aktieägare vid utgången av 2021 och blev därmed bolaget med tredje flest aktieägare.

Även sett till de bolag som fick flest nya aktieägare under året toppade Investor listan, med 152 085 nya aktieägare. På en andraplats kom Industrivärden, med 100 008 aktieägare. Det är en ökning med 49% jämfört med 2020 – en hög siffra, men sett till den procentuella ökningen leder SBB, där antalet aktieägare stigit med 58,4%.

”De senaste fem åren har många bolag sett en kraftig tillströmning av nya aktieägare. Av de 25 bolag som återfanns på 2021 års lista över de största bolagen sett till antal aktieägare, har sju stycken fått fler än 100 000 nya aktieägare de senaste fem åren”, skriver Euroclear.

Sett till just en femårsperiod är också Investor det bolag som fått flest nya aktieägare, 304 677 sedan slutet på 2016. Det bolag på listan som tappat flest antal aktieägare är Ericsson, med 41 781 färre aktieägare under en femårsperiod.

Bolag med störst andel kvinnor
Bolag Andel kvinnor
Sweco 45,7%
H&M 44,6%
Billerud Korsnäs 44,5%
Axfood 43,8%
SEB 43,4%
Wihlborgs Fastigheter 42,9%
Electrolux 41,8%
Ericsson 41,1%
SCA 40,6%
Kinnevik 40,6%
Bolag med störst andel män
Bolag Andel män
Plejd 73,9%
Starbreeze 72,6%
Embracer 70,5%
Cell Impact 70,0%
Stillfront 69,3%
SBB 68,7%
Hexatronic 68,6%
Sinch 67,9%
Evolution 67,9%
Azelio 67,8%

Kvinnor gillar large cap

Samtidigt är skillnaderna mellan kvinnors och mäns och ägande fortsatt stora.

”Bland de 20 bolag där andelen manliga aktieägare är högst återfinns 35% på Nasdaq Stockholm large cap-lista. Bland de bolag som har högst andel kvinnliga aktieägare finns 85% med på large cap”, skriver Euroclear.

Männens topplista har också betydligt fler nya bolag sedan förra året. På listan över de 20 bolag med störst andel kvinnliga aktieägare är det tre nya bolag på listan. På motsvarande lista med störst andel manliga aktieägare har åtta nya bolag tillkommit.

Också när man tittar på de enskilda aktierna blir det tydligt att kvinnor främst väljer trygga bolag inom branscher man känner till, medan männens aktieval tyder på ett större risktagande, med bland annat spelbolag högt upp på listan.

Favoritbolaget hos kvinnor var Sweco med 45,7% kvinnliga aktieägare vid utgången av 2021. På en andraplats kom H&M med 44,6% kvinnliga aktieägare, följt av Billerud Korsnäs, med 44,5% kvinnliga aktieägare.

Det bolag som föredragits av männen var Plejd, med 73,9% manliga aktieägare. Näst flest manliga aktieägare hade Starbreeze, med 72,6%. På en tredjeplats kom Embracer, med 70,5% manliga aktieägare.

Noterbart är att det inte finns någon överlappning av männens och kvinnornas topp 20-listor över de mest ägda aktierna.

I slutet av året gick också Nordnet igenom mäns och kvinnors aktieval. Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt bekräftade favoritaktierna bilden av att män tar högre risk än kvinnor.

”Men huruvida ett större risktagande lönar sig, eller om defensiva aktieval är mer lyckosamma, beror förstås på vilken period vi tittar på”, sade hon då.

Plejd föredras av yngre

Det finns även en skillnad mellan olika åldersgrupper gällande vilka aktier som är mest populära. Bland de fem bolagen med störst andel aktieägare under 31 år återfanns två bolag på large cap-listan. Bland bolagen med störst andel aktieägare mellan 31 och 60 år återfanns inget bolag på large cap-listan, medan samtliga fem bolag med störst andel aktieägare över 60 år fanns med på largecaplistan.

Det bolag som hade störst andel yngre aktieägare var Plejd, med Evolution på en andraplats. Brighter toppar listan hos aktieägare i åldrarna 31–60 år, tätt följt av SaltX Technology och Starbreeze. Det bolag som hade störst andel aktieägare över 60 år var Billerud Korsnäs, följt av SEB och Trelleborg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco