Investors VD: Finns massa saker att vara paranoid kring

Årets första kvartal har känts längre än vanligt, konstaterar Christian Cederholm.
Investors substansvärde sjönk under perioden och VD:n tror inte att tullmotvindarna kommer blåsa över snabbt.
"Tyvärr tror jag inte att man kan utesluta det", säger han till Afv.
Investors VD: Finns massa saker att vara paranoid kring - Ekonomi, Investor, Christian Cederholm
Christian Cederholm, VD på Investor. Foto: Johanna Säll / BILDBYRÅN

Inte ens Wallenbergsfärens diversifierade maktbolag Investor kan skaka av sig den senaste tidens tullturbulens.

Investmentbolaget rapporterade ett minskat substansvärde med 3% under årets första kvartal. En del av förklaringen är lägre värderingar i den onoterade portföljen till följd av lägre multiplar och valutaeffekter.

“Vi har en stor exponering mot dollarn. Och vi har ett gäng bolag som exporterar en hel del”, säger Christian Cederholm till Afv.

Vilket håll valutakurserna ska gå vet varken VD:n eller någon annan.

“Vad vi försöker jobba med, och vad varje bolag jobbar med, är förstås att i möjligaste mån matcha kostnader med intäkter”, säger Cederholm.

“Kvartalet känns avlägset”

Han lyfter i sammanhanget trenden med att regionalisera produktion.

“Det arbetet kommer att fortsätta. Det jag kan säga är att vi inte kommer att trycka på för att fatta beslut om att öppna nya fabriker i USA baserat på det här”, säger VD:n och syftar på de kraftigt höjda tullar Donald Trump aviserat.

Den skakiga geopolitiken gör att “kvartalet känns mer avlägset än vanligt”, konstaterar Cederholm.

“Men i all den här turbulensen så tror jag att man ska komma ihåg att vi har en stark startpunkt. Vi har bra bolag, vi har en stark balansräkning”, säger han.

Den decentraliserade modellen som Investor jobbar efter skapar, enligt Cederholm, handlingskraft att parera svängningar, skydda resultatet här och nu samt “orka investera i framtiden”.

“Det är klart att det finns mycket att oroa sig för kanske ännu mer än i vanliga tider. Men sådana här tider skapar också möjligheter över tid. Man får inte glömma bort dem”, säger han.

Utmaningar att möta efterfrågan

Något Cederholm inte behöver oroa sig för just nu är försvarsjätten Saabs tillväxt, som står för 8% av investmentbolagets substansvärde. Nästan lika mycket som SEB.

“Som aktieägare gläds vi åt att Saabs idoga arbete med att utveckla produkter och att ligga i framkant. Nu på sista tiden, tyvärr av tråkiga anledningar”, säger Cederholm.

Intresset från kunder i olika länder är fortsatt stort.

“Utmaningarna är förstås kunna möta den här efterfrågan. Att skala produktionen utan att kompromissa på kvalitet och kostnad. Där lägger de mycket fokus”, säger VD:n.

Investor sitter också på en rejäl krigskassa, vid kvartalets utgång skrevs den till drygt 40 mdr kr.

“Det är en stark bas och när det gäller om vi tittar framåt så ser vi fortsatt investeringsmöjligheter i alla tre affärsområden. Det är också det du ser om du tittar historiskt vad vi har gjort och kommer fortsätta göra”, säger Cederholm.

Vi pratade om Saab som väger tyngre och tyngre. På andra sidan har vi Electrolux. Hur tänker du kring hur mycket fokus som ska läggas där?

“Det är jätteviktigt för oss som engagerade ägare att när man har grejer som inte går så bra att vi tar tag i dem oavsett om det är så här stort eller litet.”

Då finns det enligt Cederholm bara en sak att göra: Upp med det på bordet.

“Så vi är transparenta med vad det är vi ser, vad vi tycker är bra och vad som är inte bra. Och att göra det i dialog med styrelse och bolag. Sen hitta en plan för hur vi ska adressera det”, säger VD:n.

Sur och utmanande marknad

Även röster från riskkapitalmarknaden vittnar om kalla vindar, med trög kapitalresning och färre transaktioner.

Christian Cederholm kallar marknaden “lite sur och utmanande”.

“Klimatet som vi har nu, med utökad osäkerhet är inte hjälpsamt. Däremot kan vi konstatera att EQT har en högkvalitativ och bra portfölj med fina bolag”, säger han och fortsätter:

“De har mycket torrt krut. Förhoppningsvis kommer det dyka upp intressanta möjligheter att investera.”

Framöver hoppas han på mindre tulloro, gärna med frihandelsavtal på plats.

“Min förhoppning är förstås att världens ledare hittar en pragmatisk väg framåt”, säger han och fortsätter:

“Det finns alltid en massa saker att vara paranoid kring och det ska vi vara. Tullar är en sak, men det är inte det enda.”

Kan oron för tullar fortsätta under en längre tid?

“Tyvärr tror jag inte att man kan utesluta det. Där får vi se vad nästa utspel blir. Sen är det viktigt att poängtera att de indirekta effekterna på till exempel global tillväxt, inflation och valuta sannolikt kommer vara minst lika stora som de direkta effekterna.”

Läs också:

Investors substansvärde minskar: ”Oförutsägbara tider”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.