Doldisförvaltaren: ”Sju av tio rätt har gett en halv miljard mer än index”

Andreas Bergstens förvaltning har slagit index sedan 2014 – och de två senaste åren även de största Sverigefonderna. Det har hittills gett en halv miljard kronor extra till svensk forskning. "Två av forskarna har senare fått Nobelpriset", berättar doldisförvaltaren, som öppnar portföljen för Afv.
Doldisförvaltaren: ”Sju av tio rätt har gett en halv miljard mer än index” - Andreas Bergsten_DSC8446
Andreas Bergsten, VD för G-Förvaltning, som förvaltar Göran Gustafssons Stiftelser. Foto: Johan Wessel

Även om han sitter nära mäklarvästarna runt Stureplan, så är Andreas Bergsten långt ifrån finansens rampljus och högljudda Riche-luncher.

Han är en av de förvaltare som jobbar på i det tysta. Åt familjekontor, små kapitalförvaltare – eller i Bergstens fall – stiftelser.

Sedan 2014 har han förvaltat Göran Gustafssons Stiftelser, som hittills delat ut drygt 1,1 miljarder kronor till medicinsk- och naturvetenskaplig forskning.

“Det är bland de mest prestigefyllda prisen man kan få i Sverige. Två av forskarna har senare fått Nobelpriset”, berättar Andreas Bergsten med illa dold stolthet.

Stolt är han också över den avkastning han lyckats generera.

Norrländska fastigheter

Det var i slutet av 80-talet som fastighetsinvesteraren Göran Gustafsson från Mukkavara, strax utanför Gällivare, donerade närmare 400 miljoner kronor till två forskningsstiftelser.

Ett kapital som idag växt till 4,5 miljarder kronor. Lite mindre än hälften ligger i utländska aktier och obligationer, men 2,5 miljarder är placerade i en aktieportfölj med 30 svenska storbolag.

“Det är ett ganska stort belopp, 2,5 miljarder är ju som vilken svensk aktiefond som helst, så där jämför vi oss med index”, säger förvaltaren Andreas Bergsten.

Och jämförelsen har gått extra bra de senaste åren, då aktieportföljen dessutom har slagit de största Sverigefonderna i avkastning både 2023 och 2024.

“Jag såg en sammanställning och tänkte, vad kul, jag slog alla tio 2023! Sedan lyckades jag även året efter.”

Andreas Bergsten

VD och förvaltare på G-Förvaltning
Bakgrund:
Civilekonom. Tidigare analytiker på Citibank och VD för Mertiva. Sitter i styrelsen för Arbona
Förvaltat kapital: 4,5 miljarder kronor i Göran Gustafsson Stiftelser, fördelat på två portföljer.
Tio största innehaven:
Investor, Atlas Copco, ABB, Volvo, Nordea, Astra Zeneca, Hexagon, Trelleborg, SOBI, SEB.

500 miljoner extra

Men det Bergsten tycker är viktigast, är att han slagit OMX30GI med i snitt 2,5% under elva år.

“Mer än 10% av stiftelsernas förmögenhet kommer av att jag har slagit index i alla år. 500 miljoner extra till svensk forskning känns bra.”

Anledningen till att förvaltningen slagit index tror han delvis beror på få men väl genomtänkta transaktioner. En eller två i månaden.

“Jag är mer intresserad av bolag än aktier och fokuserar på de jag tror kommer gå bättre än börsen de närmaste 3-5 åren. Jag tänker efter mycket och är ganska långsam, även om jag givetvis håller koll på vad som händer.”

Det räcker dock inte långt att vara långsiktig om man väljer fel bolag.

“Jag har nog haft kanske sju av tio rätt och det har gett en halv miljard mer än index. Portföljen är väldiversifierad med väldigt låg risk.”

En annan värld

Ibland kan det dock hända något i omvärlden som får Bergsten att öka farten. Till exempel tullhot och rejäl börsturbulens. Men några stora ändringar blir det inte tal om.

När banksektorn nyligen föll kraftigt på hot om möjlig lågräntemiljö, passade han på att plocka upp Swedbank, som “en lite tryggare tillgång utan exponering mot USA-export”.

“Dessutom hyvlade jag lite på några andra innehav i en uppstuds, för att skapa likviditet som kan komma till användning i den här marknaden.”

Volatiliteten överraskar även en förvaltare som upplevt historiska börskrascher.

“Även om jag inte är så makrointresserad så får jag tänka till ett varv extra, då det varit så pass stora rörelser. Det är en lite annan värld där räntor kommit upp och fastigheter ned.”

Swedbank tror på svenska aktier. Här en bild från huvudkontor.
Swedbank fick en portföljplats i börsturbulensen. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Fyllt bankvalv

Generellt har Bergsten tidigare varit underviktad banksektorn jämfört med index. Något som justerats en aning i och med årets turbulens.

“När jag tog över förvaltningen 2014 så sålde jag faktiskt av allt i Handelsbanken och placerade i SEB, vilket blev en lyckosam affär.”

Handelsbanken fick senare komma in i bankvalvet igen och finns där tillsammans med Nordea, SEB, Swedbank och nätmäklaren Avanza. 

“Jag använder Avanza privat och tycker att de har en bra produkt. De har hållit på i 25 år, men borde fortfarande kunna växa inom tjänstepension och private banking.”

När det gäller stiftelsens transaktioner så ringer han på klassiskt sätt till sin mäklare på Nordea.

“Storbankerna har fortfarande en hel del att göra på den sidan kan man säga.”

Wallenberg störst

Wallenbergarnas Investor är det absolut största innehavet, med en avkastning på 900% enligt Holdings, följt av verkstadsjätten Atlas Copco och ABB.

Bland de något mindre bolagen lyfter Bergsten fram ventilationsbolaget Lindab.

“De har haft motvind av konjunkturen de senaste åren, men kan få fart när det vänder. De har en riktigt duktig VD i Ola Ringdahl som verkar göra rätt saker.”

Ett relativt nytt innehav är särläkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum, som tagit sig in på Bergstens tio-i-topp och väger nästan lika mycket som Astra Zeneca.

“Tidigare var SOBI väldigt beroende av ett enda preparat mot blödarsjuka, och det var för hög risk för stiftelserna. Nu har de kanske tio preparat och 100 miljarder i börsvärde. Om det går som jag tänker de närmaste tre till fem åren så blir nog det här väldigt bra.”

Skanska är ett av få bygginnehav.

En utvandrare kvar

Trots att telekombolaget Millicom numera är listat på USA-börsen, så finns det kvar i den svensk-flaggade portföljen.

“Jag tror att den aktien har lite mer att ge faktiskt.”

Andreas Bergsten är generellt skeptisk till byggsektorn, men äger ändå en del Skanska.

“Infrastrukturbehovet ökar, framförallt i Sverige. Förhoppningsvis blir det snart också en återuppbyggnad av Ukraina. Möjligen finns det anledning att göra undantag från min byggbolagsskepsis framöver.”

Hur ligger du till hittills i år?

“Jag har ju en fäbless för våra verkstadsbolag, som tyvärr fått en sättning av Trumps bisarra handelspolitik. Därför ligger jag ungefär som index för tillfället. Men jag har gott hopp om att slå det även i år!”

 

De fem största aktivt förvaltade Sverigefonderna 2023 Avkastning
Handelsbanken Selektiv 22,5%
Nordea Alfa 19,2%
Carnegie Sverigefond 19,1%
Folksam LO Sverige 17,6%
SEB Sverigefond 17,1%
Andreas Bergsten / Göran Gustafssons Stiftelser: 24,1%
OMXS30GI / SIX30RX 20,9%
De fem största aktivt förvaltade Sverigefonderna 2024 Avkastning
Carnegie Sverigefond 10,4%
AMF Aktiefond Sverige 9,8%
SEB Sverigefond 9,1%
Länsförsäkringar Vision 9,8%
Folksam LO Sverige 8,1%
Andreas Bergsten / Göran Gustafssons Stiftelser: 12,7%
OMXS30GI / SIX30RX 6,8%
Källa: Morningstar, Fondbolagen, G-Förvaltning

Läs mer:

Richard Bråses oväntade fastighetsinnehav: ”Det trodde jag aldrig”

Hälsovårdsförvaltaren om Novo Nordisks ras – och bolagen som klarar tullar bäst

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer