Här är proffsens nya favoritaktier

Utlänningarna har ökat sitt ägande i svenska aktier, bland annat har de köpt på sig Electrolux. Svenska aktörer har köpt Saab och Skanska. Affärsvärlden har gått igenom några av de viktigaste ägarförändringarna på börsen under det senaste året.

Utlänningarna har ökat sitt engagemang i svenska företag. I Cardo ökade det utländska ägandet exempelvis från 13 till 21 procent och i NCC från 6 till 12 procent. De söker sig hit därför att avkastningen på Stockholmsbörsen står sig bra jämfört med andra mogna marknader och därför att Sverige har en av de bästa ekonomierna i Europa.

Men den svenska börsen vore ännu mer populär om inte rösträttsskillnaderna fanns. Många utländska ägare lär också sucka över de svenska valberedningarna som de inte tycker fyller någon funktion och som tar för mycket tid i förhållande till placeringen.

Electrolux är ett av de storbolag som det spekulerats mest om sista året. Här har det utländska ägandet ökat från dryga 37 procent till nästan 44 procent. Förhoppningen är att en omstrukturering snart ska äga rum och att något private equity-bolag köper upp en av delarna. De fem ägare som ökat mest i Electrolux sedan förra året är Franklin-Templeton Fonder, Investor, Didner & Gerge, SHB/SPP Fonder och Government of Kuwait. Bland dem som sålt allt under 2005 märks Harald Lundéns fond Eikos, finansmannen Sven Norfeldt och Ikea Investment AB.

– Vi sålde därför att vi gjorde en bra affär och sakta men säkert ökade i Korea, Brasilien och köpte olja. Vi bedömde att det fanns bättre affärer någon annanstans, säger Sven Norfeldt.

När det gäller svenska framgångsrika privatplacerare har Elektas grundare Laurent Leksell varit synnerligen framgångsrik med timingen i Elekta och medicinteknikbolaget Ortivus. Nu har han även gjort en god affär i Bioinvent där också Stena-koncernen är storägare. Leksell deltog i nyemissionen i december och eftersom bolaget också har flera läkemedelskandidater kan det vara värt att följa honom. En tidigare stjärn-analytiker på Merchant, Göran Källebo, har ökat i Intrum Justitia där Christer Gardells Cevian Capital är tredje största ägare.

Aktiefonden Odin Sverige, som ökade drygt 40 procent 2005 och förvaltar 3,7 miljarder, köpte in sig i Cardo strax före jul. Fondens förvaltare sedan 2000, Peter Hollekim, ser bolaget som ett omstruktureringsfall med exponering mot Tyskland och Europa. Cardo gynnas om de tyska byggaktiviteterna ökar och ekonomin förbättras i den europeiska regionen. Han tror, till skillnad från Pecunia, att det är köpläge när börsen fallit på grund av bland annat oljeoro.

Saab är en typiskt defensiv placering. Det behövs alltid militärmateriel oberoende av konjunkturen. Den analysen gör Odin Sverige, Eikos och Pecunia. De fem ägare som köpt mest till och med januari i år är AMF Pension Fonder, SEB Fonder, Odin fonder, HQ Fonder och Öresund som nu äger 700 000 aktier i Saab. Ram One har köpt 300 000 aktier och Margareta Wallenius-Kleberg köpte 10 000 aktier förra året. Även privatplacerare som Dag Tigerschiöld, Sven Nyman och Stefan Persson har mer än 70 000 aktier var i Saab.

Alecta, Robur Fonder, SHB/SPP Fonder, SEB Fonder och SEB-Trygg Försäkring har köpt mest i Skanska. Aktien har gått upp mellan 50 och 60 procent sedan början av förra året. Zenit och Didner & Gerge har sålt mest men båda har kvar stora innehav. Fonderna Futuris och RAM One sålde allt under förra året. AMF Pension har ökat med 500 000 aktier. Bland nya köpare i Skanska finns också en privatperson, Maths O Sundqvist med 832 000 aktier förra året. Även i Nordea har han köpt två miljoner aktier i slutet av året.

– De är tradingaktier för mig. De har åkt lite in och ut under året, förklarar han.

Och för den som vill ägna sig åt trading är det gyllene tider nu med stora kursrörelser på grund av att marknaden är mera sårbar för yttre händelser. Mesta tradingaktien är Ericsson eftersom volymen där är störst. Många placerare föredrar oljerelaterade bolag som Lundin Petroleum och Vostok Nafta, både som trading och som skydd för stigande energipriser, vilka i sig hotar börsen.

För hoten finns där. Den senaste veckan har kurserna fallit tillbaka och osäkerheten ökat, marknaden är mer mottaglig för dåliga nyheter. Se bara på Ericsson som på kort tid gått från 29 kronor till 26 kronor. Börsen uppfattas inte längre som starkt undervärderad och Stockholm kommer att pressas av oron på de amerikanska börserna.

– Börsläget har gjort att man måste vara ännu noggrannare när man väljer en aktie, säger Henrik Didner, som gått emot strömmen och ökat i Tele 2 och Trelleborg.

Blir konjunkturen sämre bör inte framtida förväntningar i bolagen vara alltför intecknade. De flesta tillgångsbolag med fastigheter eller aktier har gått upp mer än börsen. I dag värderas flera fastighetsbolag över sitt substansvärde, men det går inte att gömma sig bakom någon substans längre.

Hedgefonden Pecunia placerar alltmer utomlands i Mellan- och Sydeuropa, USA och Asien. Fondens grundare Peter Edwall säger följande efter nyheten att en tredje tysk fastighetsfond stängt:

– Marknaden har varit likviditetsdriven tack vare avsaknad av alternativa placeringar. Direktavkastningen i flera bolag är högre än den långa räntan. Placerarna har därmed tittat mindre på fundamentala faktorer. Det har skapat felaktiga investeringar. I dag tilltar belåning i samtliga tillgångsslag vilket oroar mig. Det gäller att vara försiktig. Men samtliga politiker vill i stället måla upp en så positiv bild som möjligt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour