Här är regeringens favoritadvokater

En av de största affärsjuridiska byråerna har de tre senaste åren dragit in 59,4 miljoner kronor i arvoden från Regeringskansliet. Affärsvärlden Affärsjuridik tog ett snack med deras vd och styrelseordförande för att höra vad de tror om framtiden för de statliga affärerna.

Vinge jobbade under nästan ett helt år med försäljningen av Vin & Sprit – och fick bra betalt för det. Under de tre senaste åren är Vinge Regeringskansliets överlägset mest anlitade byrå.

Det visar siffror som Affärvärlden Affärsjuridik låtit Regeringskansliet sammanställa. Vinge har dragit in dubbelt så mycket som tvåan Cederquist – och faktiskt mer än alla de andra byråerna dragit in tillsammans.

Hur känns det att vara regeringens favoritbyrå?

– Vi är glada och stolta över att vi fått förtroendet från staten att hjälpa dem med olika juridiska uppdrag. Svenska staten är en klient som ställer mycket höga krav varför arbetet med dem alltid är utvecklande för byrån, säger Bertil Villard, styrelsordförande Vinge Stockholm.

Utförsäljningen av de statliga bolagen har verkligen varit en guldgruva för advokatbyråerna. Men nu är det stopp. Under perioden 2009-2012 budgeteras inga inkomster från försäljning av statlig egendom.

I regeringens vårbudget som presenterades tidigare i veckan framgår att det är en nedrevidering med 50 miljarder kronor per år jämfört med budgetpropositionen för 2009. Enligt regeringens planer då den tillträdde 2006 skulle även innehaven i bankkoncernen Nordea, bolåneföretaget SBAB och Telia Sonera säljas under den innevarande mandatperioden. En mindre post i Telia Sonera har sålts, men staten är fortfarande största ägare.

– Det här kommer att påverka branschen. När stora komplicerade utförsäljningar, som sysselsätter ett stort antal byråer, uteblir kommer fokus att hamna på andra affärer där man i dag kan se en nedgång, säger Michael Wigge, vd för Vinge.

I samband med vårbudgeten upprepade regeringen att den räknar med en lång och utdragen lågkonjunktur.

Till skillnad från många europeiska advokatbyråer som drabbats hårt av den ekonomiska krisen har de svenska hittills stått emot relativt bra. Medan transaktionsmarknaden minskade med nästan 60 procent under första kvartalet i år har andra områden, exempelvis rekonstruktioner och nyemissioner, vuxit.

– Det är en annan typ av juridiska tjänster som efterfrågas, men det finns fortfarande ett behov av juridisk rådgivning, säger Michael Wigge.

– Vi har en bredare spetskompetens än i många andra europeiska länder vilket gör att vi lättare kan ställa om. Ett exempel är våra M&A-jurister som normalt skriver överlåtelseavtal men nu får hjälpa till att titta på rekonstruktioner av företag.

Erfarenhet från tidigare kriser har också gjort det lättare för en stor byrå som Vinge att ställa om.

– Vi har byggt upp en kompetens och för ett år sedan förstärkte vi vår processavdelning och satte ihop en rekonstruktionsgrupp som jobbar med strandade krediter eller bolag som kommer i finansiella trångmål.

De tuffa tiderna märks när det gäller rekryteringen av jurister. Vinge rekryterar i vanliga fall mellan 70 och 80 jurister per år. Hittills i år har 20 jurister anställts, men allt talar för en sänkning av rekryteringshastigheten nu.

– Vi har däremot lärt av förra lågkonjunkturen att inte stoppa rekryteringen helt. Den gången fick vi jobba för högtryck när konjunkturen vände.

Här är byråerna som dragit in mest från Regeringskansliet mellan 2006 och 2008

1. Vinge 59,4 miljoner.

2. Cederquist 29,0 miljoner kronor.

3. Mannheimer Swartling 11,3 miljoner.

4. Linklaters 10,6 miljoner (bland annat försäljningen av Telia Sonera).

5. Setterwalls 2,9 miljoner.

6. Företagsjuridik Nord & Co 1,7 miljoner (bland annat försäljningen av OMX).

7. Lindahl 0,08 miljoner.

8. Wistrand 0,04 miljoner.

9. Delphi 0,03 miljoner.

Källa: Regeringkansliets administrativa avdelning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.