Har provat vin i 46 USA-stater
Yrkesmässigt är Jarl Dahlfors passion att utveckla företag och verksamheter, vilket gjort honom till något av en drömkandidat för vd-poster bland aktiva ägare vars affärsidé är att förändra, förädla och förbättra bolagen. Från att ha varit med och startat Attendo och byggt upp ett nytt Loomis, rekryterades han förra året som vd på Anticimex.
Men även en jäktad vd har ett privatliv och intressen, och i Jarl Dahlfors fall är ett av de viktigaste goda viner. Det märks när vi träffas för intervjun i Stockholms Vinkällare, där han genast börjar att intresserat granska buteljerna i källarens vinställ.
Vinintresset startade i början av 1990-talet då Jarl Dahlfors arbetade hos Trygg-Hansa. Han hade en chef som var vinintresserad, och när de var ute och reste ville chefen gärna besöka lokala vinhandlare.
– Jag hängde på, och tyckte att det var intressant. I samma veva köpte vi vårt första hus, vilket gjorde att jag fick möjlighet att börja bygga upp en vinkällare. Jag började följa vinskribenter som till exempel Anders Röttorp i DI, och det var så samlandet startade.
När Jarl Dahlfors senare började på Attendo eskalerade vinintresset.
– Vi hade ett franskt dotterbolag i Le Creusot, som ligger i Bourgogne, mellan Lyon och Dijon. Där började jag åka runt bland producenterna och inköpen blev mer lådvis än enstaka buteljer.
Men det är långt ifrån bara den gamla världens viner som lockar Jarl Dahlfors. Under sin tid på Loomis tillbringade han mycket tid i USA, där det faktiskt odlas vin i någon form i samtliga 50 delstater. Av dessa har han besökt 46 och provat lokala viner i de allra flesta stater.
– Det är fler än vad de flesta amerikaner kan skryta med.
Ett av de mer minnesvärda besöken var i Arizona. Där är det normalt under sommarmånaderna 40–45 grader varmt och det är inte direkt något idealiskt klimat för vinodlingar.
– Men när man kom upp på höglandet som ligger på ungefär 2 000 meters höjd så fanns det ett antal vingårdar där man gjorde riktigt hyggliga viner på druvsorter som viognier, syrah, merlot och cabernet.
Ett annat vingårdsbesök som stannat i minnet är hos en firma i den norra delen av Piemonte i Italien.
– Den firman hade funnits i samma familjs ägo sedan år 1578 och de nuvarande ägarna hade femtio års erfarenhet av att göra vin. Det är fascinerande att tänka sig att man dricker ett vin som har rötterna nästan 500 år bakåt i tiden.
I dag har Jarl Dahlfors byggt upp en vinkällare som omfattar ungefär 2 000 buteljer. Av dessa kommer ungefär hälften från Frankrike med en jämn fördelning mellan Bordeaux, Bourgogne, Rhône och övriga delar av landet.
– Jag har också en hel del amerikanska viner som jag fått med mig från åren då jag jobbade där, säger han.
Jarl Dahlfors tillhör inte den kategori vinsamlare som ser vinkällaren som en ekonomisk investering. Det handlar snarare om att kunna gå ner i den, välja ut något bra vin till middagen, och komma ihåg besöket på vingården.
– Jag har försökt lägga upp det så att jag ska kunna dricka ett bra vin varje dag resten av livet, om jag skulle vilja det. Och när jag lägger näsan i vädret så gör det inget om allt är urdrucket.
Text: Erik Aronsson
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.