Laddar

Hausse på Europabörserna

De ledande Europabörserna gick upp på bred front under tisdagsförmiddagen. Stöd kom från stigande USA-börser, högre råvarupriser samt ett positivt utfall för konjunktur- och finansbarometern ZEW i Tyskland.

Olja, gruvor, industri och finans gick i täten för uppgången men alla sektorer steg och Stoxx 50 har lyft med 2,2 procent. 

Det tyska ZEW-indexet uppgick till 10,4 i november, vilket kan jämföras med 1,9 månaden innan. Marknaden hade räknat med 6,0 enligt Dow Jones Newswires. Indexet beskriver tyska finansanalytikers och institutionella investerares förväntningar på medellång sikt om landets ekonomi och om utvecklingen på de finansiella marknaderna.

Grekland nådde ett avtal med sina långivare tidigt på tisdagen, vilket innebar att man undanröjt ett stort hinder för att få utbetalningar av krediter till landet.

Det föreligger ingen betydande övervärdering av tillgångar i eurozonen, enligt ECB-ledamoten Benoit Coeure.

ECB följer vilka effekter centralbankens penningpolitik har på den finansiella stabiliteten, men någon generell övervärdering syns inte i nuläget, resonerade han vid en konferens i Paris på måndagen enligt Market News International.

Europeiska centralbanken anses vid förra räntemötet ha kommit med ett duvaktigt penningpolitiskt budskap som flera bedömare såg som en signal om att nya stimulanser väntas vid december-mötet.

Danska bioteknikbolaget Genmab fick på måndagskvällen marknadsgodkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för läkemedlet Darzalex, som utvecklas mot multipel myelom. Bolaget höjde samtidigt helårsprognosen för att räkna in den milstolpeersättning bolaget får med anledning av godkännandet. Aktien klättrade 11,6 procent.

Bemanningsbolaget Randstad förväntat sig bättre marginaler efter ett kraftigt försäljningslyft. Aktien avancerade 7,4 procent.

Liberty Global har lagt ett rekommenderat bud på samtliga utestående aktier i Cable & Wireless Communication. Affären värderas till 3,5 miljarder pund. C&W-aktien höjdes 7,3 procent.

Easyjet redovisar vinstökning efter en stark sommar. Flygbolaget ser långsiktigt positiva utsikter. Beslutet att investera i fler flygplan togs dock emot negativt av placerarna som satte ned kursen med 3,0 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.