Het höst väntar storbankerna

Flera jätteaffärer i Europa har satt fart på fusionsfebern i bankvärlden igen. Fallande marginaler pressar de svenska bankerna att agera. Wallenbergs SEB paras ihop med både Nordea och tyska Commerzbank.

Gränsöverskridande affärer är heta igen och nordiska banker är på offensiven. De svenska storbankerna fortsätter på sin linje att att göra mindre kompletterande förvärv, Föreningssparbanken och SEB har hittills i år gjort två vardera. Men Unicredito Italianos bud nyligen på tyska Hypovereinsbank (HVB) värt drygt 100 miljarder kronor väntas öppna dörren för större affärer, såväl nationella som gränsöverskridande.

Drivande är den hårda konkurrensen i banksektorn med uttunnade marginaler, som dessutom späs ut ytterligare av det låga ränteläget.

FUSIONSKANDIDAT: SEB pekas ut som partner till exempelvis Nordea.

Eftersom bankerna räknar med pressade vinster de närmaste åren ser kalkylen lite annorlunda ut idag än tidigare fusionsvågor. Under flera år har affärer gått i stå därför att de offensiva bankerna har ansett att priserna på objekten legat för högt.

Men nu börjar affärerna gå igenom igen, trots att såväl analytiker som konkurrerande budgivare klagar över att priserna, med p/e-tal på runt 20, hamnat högt , som i fallet med danska FIH, som Kaupthing köpte av Föreningssparbanken, Hansabank som Föreningssparbanken tog över samt norska Privatbanken som gick till SEB.

Aktiemarknaden visar att den mjuknat i sin syn på gränsöverskridande affärer genom att höja kursen något på både Unicredito och HVB när affären presenterades. Kostnadskalkylerna och synergierna kan också se mer attraktiva ut när det uppstår samordningsfördelar på mindre mogna tillväxtmarknader, som Östeuropa, därför att IT-strukturen är mindre utvecklade och man snabbt kan implementera nya system.

– Förvärv kan vara värdeförstörande, men det är annorlunda i Östeuropa, där potentialen är större. Det är svårare att se kostnadssynergier i de nordiska bankerna som redan är välskötta, säger Lars Frick, finansanalytiker på Kaupthing.

– Estland och Litauen är i stort sett färdigstrukturerat, men i Lettland finns fortfarande en del kvar att göra, säger Mats Kjaer, chef för Östeuropa inom SEB. Han säger dock att SEB:s huvudspår är att växa utifrån de verksamheter de har idag.

Förutom Östeuropa, med Baltikum, samt Ryssland/Ukraina är Tyskland hett idag, därför att uppluckringen av deras lokala bankmarknad har börjat. Även om det är svårt att få lönsamhet i Tyskland, vilket SEB:s problem i Bfg bank som köptes för några år sedan visar, innebär nya spelregler att konkurrensbilden nu kommer att ändras och konsolideringen komma igång.

Sämre finansieringsvillkor
– Landsbankerna har haft konkurrensfördelar genom att de kunnat finansiera sig till mycket förmånliga villkor, den möjligheten kommer att försvinna framöver och många tror att det kommer få fart på konsolideringen, säger Lars Frick.

SEB pekas ut som möjlig fusionspartner till tyska Commerzbank, som är ungefär lika stort räknat i börsvärd, runt 100 miljarder kronor. Det skulle vara logiskt med tanke på att SEB har internationella ambitioner, men fortfarande är väldigt små i Europa.

Men det talas också om större affärer, även inom Norden. I förra veckan argumenterade en analys för att en fusion mellan Nordea och SEB fortfarande kan komma till stånd.
Enligt mäklarfirman skulle SEB passa perfekt för Nordea, genom att ge en bättre position inom livförsäkring i Sverige, på de nordiska aktiemarknaderna och i Östeuropa. En affär anses också vara lättare att smälta för konkurrensmyndigheterna är sammanslagningen mellan SEB och Föreningssparbanken som stoppades 2001.

Spekulationerna eldas på av att Nordeas koncernchef Lars G Nordström som i veckan öppnade för möjligheterna av ytterligare en stor nordisk bankfusion.

– Om ägarna till respektive bank tycker att det är en bra idé och om de tar initiativet till diskussioner så tror jag att man mycket väl skulle kunna hitta en lösning, sade han till Direkt men tillade att inget pågår just nu.

Nordea är samtidigt öppet spekulant på Skandia som nu är i spel efter sydrafrikanska Old Mutuals budpropå. Även Nordea kan vara ett uppköpsobjekt för en internationell storbank. Och en del bedömare anser dock fortfarande att det måste bli fler nordiska affärer innan en större europeisk bank vill göra affär.

Europa väntar fortfarande på att Norden ska konsolideras, när det är gjort kan vi få se en större europeisk aktör göra ett förvärv i Norden, säger Fredrik Gutenbrant, finansanalytiker på Cheuvreux i Stockholm.

Storaffärer i Europa:

-BNP Paribas köp av Commercial Federal/USA
-Unicredito Italiano köp av tyska HVB
-Kaupthing köp av Singer&Friedlander/GB
-SEB köp av norska Privatbanken och baltiska Balta Life
-Föreningssparbanken ökar i norska First Securities
-Föreningssparbanken tar in hela Hansabank
-ABN Amro har lagt bud på italienska Banca Antonveneta
-Spanska Banco Bilbao har lagt bud på italienska Banca Nazionale del Lavoro

Affärer det talas om:

Skandia slukas av Old Mutual eller Nordea
SEB fusionerar med tyska Commerzbank eller Nordea
Fusion mellan Commerzbank och West LB
Deutsche Bank vill göra förvärv, både nationella och internationella
Finska Sampo till salu
Handelsbanken på köpjakt
Kaupthing vill köpa Skandiabanken

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.