IEA höjer efterfrågeprognoser och sänker utbudsprognos

International Energy Agency (IEA) har höjt sina prognoser över den genomsnittliga globala efterfrågan på olja avseende 2013 och 2014.

Samtidigt skruvas utbudsprognosen för 2014 ned. Det framgår av IEA:s senaste månadsrapport som presenterades på torsdagen.

För 2013 bedömer IEA att tillväxten i den globala efterfrågan av olja uppgick till 1,2 miljoner fat per dag. Den genomsnittliga efterfrågan väntas ha uppgått till 91,4 miljoner fat per dag 2013, vilket är en upprevidering med 30.000 fat per dag jämfört med föregående månadsrapport.

För 2014 bedöms tillväxten i efterfrågan ligga på 1,3 miljoner fat per dag och uppgå till 92,8 miljoner fat per dag, vilket är en uppjustering med 70.000 fat per dag jämfört med föregående prognos.

Oljeutbudet exklusive Opec för 2014 spås öka med 1,5 miljoner till 56,1 miljoner fat per dag. Det innebär en nedrevidering med cirka 1000.000 fat per dag jämfört med föregående bedömning. Sänkningen återspeglar lägre prognoser för Azerbajdzjan, Kina, Colombia, Kazakstan Mexiko och Sydsudan. Det vägde tyngre än upprevideringar för bland andra Brasilien och Ryssland.

Det globala råoljeutbudet steg med cirka 700.000 fat per dag i april till 92,1 miljoner fat per dag. Produktionen utanför OPEC steg med 285.000 fat per dag med anledning av uppgångar i USA, Storbritannien och Kina. Uppgången i april uppvägde dock inte nedgångarna i mars.

Opecs utbud av råolja under mars uppgick till 29,90 miljoner fat om dagen, vilket innebar en ökning på 405.000 fat om dagen jämfört med månaden innan. Högre produktion från Irak, Saudiarabien, Kuwait och Algeriet bidrog till ökningen.

Marknadens efterfrågan på OPECs olja (call on Opec) höjdes med 140.000 fat per dat till 30,7 miljoner fat avseende det andra halvåret. Det innebär att efterfrågebedömningen för OPEC:s olja höjs med 200.000 fat per dag och hamnar på 30,0 miljoner fat per dag avseende helåret 2014.

OPEC:s bedömda lediga kapacitet uppgick till 3,45 miljoner fat per dag i april, vilket kan jämföras med 3,53 miljoner fat per dag månaden innan.

OECD:s oljelager sjönk med 2,5 miljoner fat i mars. Preliminära indikationer för april pekar på en uppgång med 52,1 miljoner fat, vilket innebär att underskottet mot den genomsnittliga femårsnivån minskade till 79 miljoner fat (från 110 miljoner).

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG