Inte krisvärderad – ännu

Trots förtroendekris och hot om miljardböter värderas Swedbank som en av Europas mest välskötta banker. Och det är den – i alla fall sett till intjäningen.

Swedbank har under såväl februari och mars varit den mest köpta aktien bland småsparare, enligt Avanza. Det har i alla fall hittills inte varit någon lyckosam strategi. Efter förra veckans turbulens som bjöd på bland annat vd-avgång, nya hot om sanktioner från USA och misstankar om grovt svindleri har aktien tappat drygt 30 procent sedan toppen.

I börsvärde är det runt 70 miljarder kronor som har försvunnit. Jämför man värderingen med andra större banker i Norden och Europa är dock Swedbank fortsatt en bank med premievärdering. Börsvärdet motsvarar 1,3 gånger Swedbanks egna kapital. Av Europas 40 största noterade banker är det bara två – Handelsbanken och spanska Bankinter – som värderas högre. Snittet ligger på 0,6, och krisande banker som Deutsche Bank är nere på 0,2. Även värderingen av vinsten ligger, trots kursfallet, något över snittet för de europeiska bankerna.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här