IT-branschen hoppas på Ericsson

Trots dotcom-död, fallna konsultstjärnor och spruckna IT-bubblor gick det ingen nöd på IT-branschen under förra året. Tillsammans omsatte Sveriges 500 största IT-företag 585 miljarder kronor, vilket var 18 procent mer än föregående år. Men oron tilltar för vilka återverkningar Ericssons kris kan komma att skapa i branschen de närmaste åren.

För Sveriges 500 största IT-företag blev 2000 ett mycket bra år försäljningsmässigt. Tillsammans omsatte de 585 miljarder kronor, vilket var ett lyft med 18 procent från föregående år. Den sammanlagda vinsten blev 38 miljarder kronor, vilket även det innebar ett lyft från föregående års nivå med drygt 20 procent.

”Visst slutade 2000 i katastrof för en del företag och visst har Ericsson problem som i stor utsträckning påverkar IT-branschen men på det stora hela finns det ingen anledning att vara pessimistisk inför framtiden. Vi ser nu en tillnyktring och en tillbakagång till 1995 och 1996 års nivåer då tillväxten låg runt 10 procent, vilket är rätt hyggligt. Marknaden har lossnat; man växer igen, orderböckerna ser allt bättre ut och man skördar vinster igen”, sammanfattade VA:s chefredaktör Weje Sandén läget

En församlad panel av branschrepresentanter – Lars Harrysson, före detta VD WM-Data, Lars Stanghed, ordförande IBM, Eva Gidlöf, VD Cap Gemini Ernst & Young och Niklas Flyborg, VD Cell Networks – fick också ömsom summera, ömsom försvara sina ageranden under det gångna året. Inte minst Niklas Flyborg, som representerade den i särklass mest utskällda delbranschen, internetkonsulterna. På listan över förra årets femton största förlorare i IT-branschen återfanns sju internetkonsulter som tillsammans gjorde en gemensam förlust på 7,5 miljarder kronor. ”Det är lätt att vara efterklok, men man ska komma ihåg att det här är en ganska gammal bransch som genomgått en del olika typer av svängningar sett över tid. Det som är viktigt nu är att vi tar fasta på de lärdomar vi drog under förra året, som till exempel att noggrannare ge akt på förändringar i kundernas köpbeteenden”, sa Niklas Flyborg.

Trots en allmänt ljus bild inför framtiden finns det ett stort orosmoln på IT-himlen – Ericsson. Att för IT-branschen hantera längre beslutstider bland kunderna och en allmän oro för konjunkturen ter sig som en viskning jämfört med de frågetecken telekomjätten skapar. Inte bara utgör Ericsson, i egenskap av Sveriges IT-företag nummer ett, en betydande del av branschens omsättning och resultat. Dessutom skapar osäkerheten kring bolagets nedskärningar, där 4 000 av 6 000 externa konsulter ska bort, ringar på vattnet i hela konsultbranschen.

”Hittills har man mest märkt av det genom att några projekt senarelagts. Exakt hur det kommer att slå går inte att säga förrän Ericsson specificerat vilken typ av konsulter som ska bort – och var. Men helt klart är att både konsulter, underleverantörer och många företag inom mobilt internet, som är starkt beroende av Ericsson, håller andan”, sa Lars Harrysson, WM-Data.

”Man ska ha en mycket ödmjuk inställning till den påverkan Ericsson kan komma att få närmaste åren. Nedskärningarna innebär att en mängd konsulter kommer ut på marknaden igen, vilket kommer att leda till stark prispress”, sa Eva Gidlöf som också pekade på Ericssons betydande roll inom utbildnings-Sverige. ”Ericsson har dragit ett tungt lass de senaste åren vad gäller att inspirera och utbilda entreprenörer. Med tanke på att det allvarligaste hotet mot branschen på sikt är brist på kvalificerad personal har de en väldigt viktig roll inom det området även framöver”, menade hon.

Ericsson står även som svaret på frågan om hur Sverige ska kunna behålla sin position som ”IT-under” och fortsätta attrahera intresse och kapital från utlandet. ”Hur Ericsson och andra storföretag utvecklas är det i särklass viktigaste för alla IT-företag, oavsett sektor och återförsäljarled. Det bästa som kan hända för vår bransch är att de får ordning på sig”, sa Niklas Flyborg.

Veckans Affärer utsåg också:

Årets IT-företag 2001: O-listenoterade Readsoft som utvecklar och säljer programvara för registrering och lagring av data. I motiveringen benämns Readsoft, som har en omsättning runt 300 Mkr varav 80 procent av försäljningen utanför Sverige, som ”en förebild för hela den svenska IT-industrin”. De senaste fem åren har bolaget vuxit med 70 procent årligen och även framöver utlovas tillväxt på 40-50 procent per år och en vinstmarginal på 20 procent.

Årets Utmanare 2001: Nischföretaget JL Teknik som utvecklar, säljer och distribuerar trådlösa datorer och som beskrivs som ”på randen till det stora genombrottet”. Bolaget har elva anställda, huvudkontor i Växjö, omsätter cirka 50 Mkr, siktar på att komma upp i 200 Mkr huvudkontor år 2003 och är lönsamma. ”Vi smålänningar har lärt oss från barnsben att se till att tjäna pengar och ha pengar i plånboken. Vi hör nog mer hemma i ’den småländska ekonomin’ än ’den nya’”, säger VD och grundare Jan Olofsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF