Hexagon
”Jag flyttar aldrig till Sverige igen”
England, Frankrike, USA, Hongkong, England igen… För familjen har Ola Rolléns arbete inneburit att den har tvingats rycka upp bopålarna ofta.
Sedan de lämnade Sverige för 13 år sedan har de bott större delen av tiden i Londonområdet och i våras återvände Ola, hans fru och deras 11-åriga ”sladdis” dit efter en tvåårig sejour i Hongkong.
– Vi har flyttat mycket, både i Sverige och utomlands, och det har funkat ganska bra, men jag tror att man ska göra det innan barnen kommer i tonåren. Under tonårstiden är det viktigt att vara på en plats där barnen känner sig bekväma och hemma, inte minst för skolans skull, säger Ola Rollén.
När familjen flyttade från Sverige var de två äldsta barnen elva och nio år gamla. De gick till att börja med i svenska skolan i London, men när Rolléns insåg att flytten var permanent fick de börja i amerikansk skola i England.
– Det är fortfarande lite för mycket korvstoppning och pennalism i engelska skolor. Amerikanska skolor uppfattar jag som mer öppna.
Ola Rollén och hans fru har varit noga med att involvera barnen i de olika flyttplanerna. De har pratat igenom dem ordentligt i förväg och har besökt skolor och tittat på bostäder. Att alla i familjen känner sig delaktiga är en förutsättning för att det ska bli bra, säger han.
Efter över ett decennium utanför Sverige kan han se att barnen fått med sig erfarenheter för livet.
– Våra barn har gått på internationella skolor och har kompisar från hela världen. Att bo utomlands ger en fantastisk förståelse för andra kulturer. Du får också en mer neutral syn på ditt eget hemland och det kan vara väl så nyttigt, säger han och fortsätter:
– Det är klart det är jobbigt att lära sig betala räkningar i ett nytt land och så vidare – det är otroligt bekvämt att bo i samma land som du alltid har gjort. Men du utmanar dig själv genom att flytta utomlands. Allt handlar om vad du har för livsinställning och jag tycker att det är kul att lära mig nya grejer.
Den största kulturkrocken kom när de 2013 bosatte sig i Hongkong, som Ola beskriver som ”mycket mer kinesiskt än gemene man i Sverige tror”. Yngste sonen var då nio år och började i en engelsk skola med ett starkt kinesiskt inflytande. Bland de andra elevernas föräldrar fanns gott om ”tiger moms”, som drev på sina barn hårt i hopp om akademiska framgångar.
– De skickar barnen på internatskola i USA och lägger på luren när barnen ringer hem och gråter, för att de ska härdas. Så det är väldigt tufft. Det var dessutom en lite kolonial inställning från de brittiska lärarna, så det var en enorm omställning för vår yngsta.
Som utlänning blir det lätt att man främst umgås med andra ”expats”. Att knyta nära kontakter bland lokalbefolkningen är svårare, oavsett land, har Ola Rollén upplevt. Han och hans fru har lärt känna många nya människor tack vare barnen, som han beskriver som suveräna på att hjälpa vuxna att hitta vänner.
I dag bor hans 24-åriga dotter i England och den 22-årige sonen har slagit sig ner i USA. Släkt och vänner finns kvar i Sverige, men familjen Rolléns koppling dit blir svagare för varje år, säger Ola.
– Jag tror inte vi kommer återvända. När man blir äldre vill man vara där ens barn bosätter sig. På gott och ont måste jag säga att vi i dag är mer förankrade i England än i Sverige. Det här är hemma.
Av: Sofia Stridsman
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.