Chris Mayer: ”Röko kan bli lika framgångsrika som Lifco”

Den amerikanske investeraren Chris Mayer har sålt hela sitt innehav i Evolution och letar nu nya investeringar i Sverige.
"Jag har alltid beundrat det de har byggt upp", säger författaren till "100 Baggers", om ett av bolagen han just nu tittar på. Och "ett utmärkt bolag" ser han i en serieförvärvare som skulle kunna få plats i portföljen.
För Afv berättar han om vändningen i Teqnion och Bergman & Bevings "Silicon Valley-effekt".
Chris_Mayer Evolution Röko
Investeraren Chris Mayer tror på Röko och har sålt allt i Evolution. Foto: Privat / Nasdaq / Evolution

Investeraren och författaren bakom nyligen översatta 100 gånger pengarna har i dag en portfölj med svenska innehav värd cirka 500 Mkr, bestående av Lifco, Röko och Teqnion.

2021 läste Chris Mayer en studie om aktier som presterat bättre än Berkshire Hathaway. Där dök Lifco upp, ett bolag han aldrig tidigare hört talas om.

“Det var min första svenska aktie. När jag började göra research insåg jag att det fanns många liknande bolag. Det var så intresset tog fart”, berättar han för Afv.

Nav för serieförvärvare

”Sverige är anmärkningsvärt. Trots att det är ett litet land dyker det ofta upp i studier över långsiktiga vinnare.”

Landet har vuxit fram som ett nav för serieförvärvare, och Mayer ser förklaringen i Bergman & Beving-sfären, med bolag som Addtech och Lagercrantz.

”Jag tror att Bergman & Beving inspirerade många, lite som en Silicon Valley-effekt – fast för förvärvsbolag.”

Mayer lyfter även fram den svenska kulturen som en möjlig framgångsfaktor.

”Modellen med serieförvärv fungerar särskilt bra när beslutsfattandet är decentraliserat. Det kräver ett högt mått av tillit och svenskar har en stark tillitskultur, vilket enligt mig är en viktig förklaring till att modellen fungerar så bra här.”

Första svenska aktien

Det var Lifco som blev Chris Mayers första svenska aktie.

“Lifco ger fortfarande en stabil avkastning och återinvesterar i ganska hög takt”, menar författaren.

Bolaget har varit ett kärninnehav i Mayers portfölj och på mindre än fem år har värdet dubblats. Enligt ägardatatjänsten Holdings är hans innehav i dag värt 202 Mkr.

“Bara tur med tajmingen”

Livecasinojätten Evolution fick lämna portföljen i fjol efter en svag utveckling. Lägre tillväxt var en faktor, men även alternativkostnaden spelade in.

“I slutändan satt jag med portföljen och kände att det fanns mer intressanta saker att göra än att bara låta den ligga kvar. Jag hade såklart ingen aning om att aktien skulle falla så mycket efteråt – jag hade kanske bara tur med tajmingen.”

Röko – ett nytt Lifco 

Serieförvärvaren Röko noterades tidigare i år och har haft en kursuppgång på 10%. En av dem som tecknade aktier var Chris Mayer. Han stötte på Fredrik Karlsson när han analyserade Lifco, där Karlsson tidigare varit VD.

Fredrik Karlsson, VD på Röko och Tomas Billing, styrelseordförande för Röko. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN

För Mayer var Karlsson avgörande för beslutet att investera.

“Jag har träffat Fredrik Karlsson på Röko flera gånger, och det är samma sak varje gång – en rak och ärlig inställning.”

Med tanke på att Röko startade så nyss är Mayer imponerad av vad de åstadkommit.

“De har redan skapat något i nivå med bolag som Lifco, Lagercrantz, Addtech och Indutrade. Rörelsemarginalen är dessutom högre än hos samtliga – utom Lifco.”

Rökos kapitalallokering sticker ut, bolaget har högst kassakonvertering bland serieförvärvare och ett kassaflöde som återinvesteras fullt ut, utan utdelning.

“Jag ser ingen anledning till att Karlsson och hans team inte skulle kunna upprepa det de gjorde på Lifco. Varför kan de inte bli lika framgångsrika?”

en arbetare framför gråa ruiner och en grävmaskin

MAYERS SVENSKA PORTFÖLJ

Lifco 202 Mkr (0,1% av aktierna)
Röko 166 Mkr (0,5% av aktierna)
Teqnion 116 Mkr (4,5% av aktierna)

B&B-familjen lockar

Momentum Group, en avknoppning från Bergman & Beving, är ett nytt case Mayer tittar på.

“Jag har alltid beundrat det de har byggt upp. Jag gillar det VD:n har gjort. Jag gillar det bolaget”, säger Mayer, som än så länge står utanför.

Han håller även ögonen på Lagercrantz, en annan avknoppning från B&B-sfären.

“Lagercrantz är ett utmärkt bolag. Den enda anledningen till att jag inte äger det är att jag redan äger Lifco.”

Inbyggd riskspridning

Hemligheten bakom en compounder är kombinationen av hög avkastning på kapital och förmågan att återinvestera stor del av vinsterna år efter år. Det är ovanligt, men serieförvärvare klarar just detta. De köper nya bolag och återinvesterar nästan hela kassaflödet, förklarar författaren.

Modellen ger dessutom en inbyggd riskspridning. Ett innehav i Lifco innebär exponering mot över 250 olika bolag.

”Du är inte sårbar för en enskild smäll, som bolag kan vara när de bara har en eller två produkter”, förklarar han.

 Chris Mayer fokuserar enbart på bolag där ledningen, styrelse eller en familj äger betydande aktier.

“Man kan kalla det för en ägarcentrerad kultur.”

Mest sannolika 100-bagger

Sedan 2023 sitter Chris Mayer i styrelsen för serieförvärvaren Teqnion. Mayer har tidigare sagt till Affärsvärlden att “Teqnion har störst chans att bli en 100-bagger av mina svenska innehav”.

Första mötet med Teqnion var minnesvärt.

“De satt i ett delat kontor i Solna och Daniel (Zhang vice vd, red.anm) hade en bild av Charlie Munger tejpad på kontorsväggen. Inte ens inramad. Det är sånt man kommer ihåg”, berättar Mayer.

Teqnionkontoret. Foto: Daniel Zhang

Hans innehav i Teqnion är i dag värt 116 Mkr. Trots att aktien har backat 25% det senaste året är han fortsatt positiv.

“Jag vet såklart mer om bolaget i dag, men jag älskar Teqnion fortfarande på lång sikt”, säger han med hänvisning till de problem som uppstått.

Bakslagen handlar främst om äldre förvärv. Enligt Mayer har vissa bolag strukturella problem som måste lösas – genom förbättringar, försäljning eller avveckling. De nyare köpen har däremot levererat bättre, och Mayer ser flera välskötta verksamheter i portföljen.

“De borde kunna komma tillbaka på rätt spår, men det tar lite tid.”

Styrelsearbetet har gett ny respekt för modellens utmaningar.

“Serieförvärvare får det att se enkelt ut – år efter år levererar de resultat bara boom-boom-boom. Men det ligger mycket arbete bakom. De har en väldigt välfungerande process, och det är något jag verkligen har lärt mig att uppskatta.”

Kan betala mer än man tror

När 100 Baggers nu släpps på svenska hoppas Mayer att fler inser vikten av tålamod.

“När man studerar långsiktiga vinnare och avkastningen dessa företag ger tar det tid.”

Med tiden har han lärt sig att inte stirra sig blind på värderingen, åtminstone inte dagens.

“Man kan betala mer för kvalitetsbolag än man tror. Över en tioårsperiod spelar det inte så stor roll om man betalar 25, 30 eller 35 gånger vinsten.”

Läs mer:

Börs-VD:ns oväntade ord om oron: Som Jack Sparrow – simmandes i rom

Börsgolvet: Smutsigt liten free float i Röko

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.