Jan Carlzons klädflopp på börsen
Idag faller aktien 10 procent. På en månad har aktien backat drygt 30 procent.
Noteringen av klädföretaget Rnb (bildat genom sammanslagning av bland annat Polarn & Pyret och Portwear) hade varit på gång länge när Jan Carlzon och kompanjonen Mikael Solberg, som är största ägare genom sitt investeringsbolag Karl Stockman AB, i maj beslöt att trotsa marknadsklimatet och sätta bolaget på börsen. Så sent som en månad innan hade man vänt i dörren med hänvisning till en alltför osäker börs.
Introduktionen, som skedde i slutet av juni, blev dock allt annat än lyckad. Första bakslaget var att man, enligt egen utsago på grund av ”rådande marknadsklimat” men föregånget av åtskilliga teckna-ej-rekommendationer
Skriverierna som kantade introduktionen ironiserade både över att Carlzon, som tidigare gärna agerat dragplåster för sina bolag, lyste med sin frånvaro i medierna samt reste frågan om hur man skulle kunna förvänta sig att investerare gick in i bolaget när inte ens de befintliga ägarna var beredda att satsa mer pengar.
Med hänvisning till alldeles för hög prissättning, tvingades man dock sänka teckningskursen från spannet 43-47 kronor per aktie till 38 kronor och den nyemission som skedde parallellt med noteringsförfarandet – i syfte att få nya pengar för att finansiera en aggressiv expansion – drog bara in 68 Mkr istället för planerade 86 Mkr.
Börsvärdet som enligt ursprungsplanerna var tänkt att hamna mellan 357 och 390 men krympte snabbt till 285 Mkr. Värdet på Karl Stockmans andel, 20,2 procent av bolaget, hade därmed redan innan första handelsdagen sjunkit från minst 70 Mkr till 57 Mkr och blivit nästan 20 procent lägre än Jan Carlzon och Mikael Solberg tidigare kunnat räkna med.
Sedan introduktionen väl skedde har aktiekursen rasat med 50 procent, från 38 kronor till 19 kronor, börsvärdet har halverats till drygt 140 Mkr och i dagsläget är Karl Stockmans del bara värd knappt 30 Mkr.
Bland andra delägare i Rnb märks Antonia Ax:son Johnson med bolag som, enligt senast tillgängliga uppgifter från SIS Ägarservice, förfogar över 5,3 procent. Finansmannen Anders Lönnqvists Servisen Private Equity äger drygt 3 procent av företaget och Olof Stenhammar, vapendragare med Carlzon och Solberg i riskkapitalbolaget Ledstiernan, äger 0,4 procent. Flera befattningshavare i bolaget, bland annat vice VD Christel Kinning och ekonomi- och finanschefen Göran Blomberg hör också till dem som fått se värdet på sina tillgångar smälta ihop.
Den närmaste framtiden talar inte för något större kurslyft. Börsens tålamod för bolag som inte går med vinst är minst sagt lågt, och Rnbs halvårsrapport visade på en förlust på drygt 20 Mkr. I samband med rapporten beskrevs det kommande halvåret som ”svårbedömt” men samtidigt det starkaste säsongsmässigt. För motsatsen talar dock att Rnb’s affärskoncept opererar i ett ”övre” kvalitets- och prissegment som har det betydligt motigare i lågkonjunktur än lågpriskollegor som till exempel H&M.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.