Japanska banker blottar sig

Många japanska bankchefer kommer att förlora ansiktet när detjapanska bankpaketet nu ska öppnas och användas.

Den japanska regeringens bankpaket motsvarar dubbla värdet påStockholmsbörsen, eller 4.000 miljarder kronor, men Japansbankchefer tvekar ändå att ansöka om dessa generösa medel avrädsla för att exponera sina dåliga lån och affärer. Ingen vetvad som kommer att uppenbaras inom de närmaste månaderna, menman tror att de dåliga lånen i de japanska bankerna kan uppgåtill så mycket som 8.000 miljarder kronor.Informationskraven i japanskt bankväsende är lågt ställda.Bankerna har hittills kunnat gömma många av sina dåliga lånbakom godtyckliga redovisningsregler. Men nu tvingas de redovisaallt i detalj. Banker som ansöker om kapitalstöd måste klassificera allasina lån under fyra riskkategorier, beroende på hur säkra lånen är.Reglerna för att skriva av potentiella förluster, och för attvärdera aktier och andra tillgångar, kommer också att skärpas.Och bankchefer som ljuger kommer att straffas enligt den nyalagen. Men för att de ändå ska våga träda fram funderar regeringen påatt ta det varsamt med bankcheferna, och låta det gå viss tidfrån att staten injicerar kapital till att ledningarna behöverstå till svars för bankens resultat. Det viktigaste förregeringen just nu är att bankerna ställer upp. Det behövs föratt få den japanska ekonomin på fötter.

Stödpaketet

I regeringens stödpaket har 1.700 miljarder kronor öronmärktsför att återkapitalisera svaga men överlevnadsdugliga banker.Det är dessa medel som bankerna ska kunna bokföra som nyttriskkapital i sina balansräkningar. Konkursmässiga banker skadäremot läggas ned, nationaliseras under en övergångsperiod,eller se sina verksamheter överföras till en övergångsbank avden typ som svenska regeringen använde, nämligen Securum.1.200 miljarder kr har avsatts för detta. De resterande 1.100miljarderna ska användas för spargarantier. Spararna får intetappa förtroendet för hela systemet. Det skulle fördjupabankkrisen.

Positiva tecken

Regeringen ska återkapitalisera bankerna genom att köpa aktier idessa. Det oroar bankledningarna, som ser sina aktieägarnasinnehav spädas ut. Aktiemarknadens positiva reaktion på debanker som redan annonserat att de ska ansöka om medel visaremellertid att aktieägarna ändå väntas tjäna på affären. Därförhar bankledningarna successivt blivit betydligt mera positivatill programmet.Industrial Bank of Japan, IBJ, gick ut i onsdags ochoffentliggjorde att banken skulle ansöka om statligtkapitalstöd. Det gillade aktiemarknaden och börskursen steg medhela 18,4 procent. När mäktiga IBJ vågar gå ut, då följer andrabanker efter. Ytterligare fyra banker har i skrivande stundanmält att de tänker ansöka om kapitalstöd, och fler av de 18viktigaste bankerna förväntas följa efter.Avklädningen av de japanska bankerna kan börja på allvar. Helavärldens finanselit sitter spänt på första parkett och väntar påatt ridån ska gå upp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.