Kinesisk industridata lyfter Asienbörserna

De asiatiska börserna handlas överlag något högre på onsdagen med stöd av mer positiva kinesiska inköpschefer i augusti.
Kinesisk industridata lyfter Asienbörserna - asien-japan-bors-marknad-700_binary_6969493.jpg

Marknaderna i regionen inledde dagen lägre och följde nedgångarna i USA på måndagskvällen, som följde på mer dyster amerikansk inköpschefsdata vilket ökade på rädslan för en inbromsning i konjunkturen.

Humöret förbättrades när inköpschefsindex för den kinesiska tjänstesektorn steg till 52,1 i augusti jämfört med 51,6 i juli. Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn ökade steg till 51,6 i augusti jämfört med 50,9 i juli.

I Japan handlades Nikkei 225 0,2 procent högre. Gamingbolaget Nintendo avancerade nära 3 procent. De båda biltillverkarna Mitsubishi och Nissan gick i motsatt riktning och sjönk 2 respektive 1,5 procent. Industridata visade att bilförsäljningen sjönk i Sydkorea som en konsekvens av en konsumentbojkott av japanska produkter.

Investerarna skakade av sig oron för nya demonstrationer och i Hongkong var Hangseng-index upp 1,3 procent. Bland enskilda aktier steg kasinooperatören Galaxy Enetertainment 3,1 procent medan de båda fastighetsutvecklarna New World och Country Garden steg 3,1 respektive 3,3 procent.

Australiensk statistik visade på onsdagsmorgonen att hushållskonsumtionen, som utgör 60 procent av landets ekonomi, föll 1,4 procent jämfört med i juni. Samtidigt var tillväxten i den totala ekonomin 1,4 procent, vilket anses vara lågt givet landets blommande råvaruexport under perioden. Det ledande börsindexet S&P/ASX200 var 0,4 procent lägre på onsdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.