Kliver av baltiska fastigheter

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen tar hem en uppvärderingsvinst i det baltiska fastighetsinnehavet.

Affärsvärlden Analys+ inspirationsportfölj Nordiska Värdeportföljen säljer nu hela innehavet i Eastnine till torsdagens stängningskurs på 88,90 kronor.

Eastnine har värderats upp 19 procent sedan portföljens start den 15 december. Positionen har därmed adderat knappt +1 procentenhet till portföljens totalavkastning.

När Affärsvärlden förra våren utfärdade köpråd på investeringsbolaget, som då hette East Capital Explorer, var substansrabatten betydande på runt 30 procent. Därefter har uppvärderingen drivits på av ökad tydlighet kring omstöpningen av bolaget mot att bli en Baltikum-fokuserad fastighetsförvaltare. I praktiken har även bolagets höjda ambitioner kring att återköpa bort substansrabatten hjälpt. I den här typen av rabattcase kan bestämda återköp bli nästintill mekaniskt värdeskapande köper bolaget en krona av sig självt till 70-80 öre så tvingas värderingen förr eller senare upp, förutsatt att bolaget levererar rimlig avkastning i sin verksamhet.

Ställt mot senaste kvartalets substansvärde på motsvarande 94,5 kronor per aktie värderas Eastnine nu till runt 6 procent rabatt (allt annat lika något mer, eftersom återköpen till rabatt fortsätter att öka substansen).

Långtidsförutsättningarna för storstadsfastigheter i Baltikum är intressanta, men med den stora rabattvärderingen borta minskar den säkerhetsmarginal som Nordiska Värdeportföljen vill se. Det ger bra läge att säkra vinst och flytta över Eastnine till bevakningslistan.

Avyttringen ökar portföljens kassaandel från 5 till 9 procent.

Nordiska Värdeportföljen 2018-01-25.PNGNordiska Värdeportföljen 2018-01-25

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter:@AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på:analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.