Kön till börsen bara växer

Distansfika med Adam Kostyál, Europachef för noteringar på Nasdaq OMX.

Nasdaq OMX noteringschef i Europa är i Köpenhamn på ledningsgruppsmöte. Snart ska han vidare till London där Adam Kostyál ska träffa rådgivare och företag. 130 europeiska bolag är noterade på Nasdaq och fler är på väg. Han är lättpratad även om han fikar med Affärsvärlden på distans.

– Vi håller bolagen i handen på vägen mot noteringen, säger han.

Tidigare i veckan har han varit i Italien. Ett antal italienska bolag har fått upp ögonen för Stockholmsbörsens tillväxtmarknad First North och det första italienska bolaget kommer att lista sig inom kort.

– Det är ett clean tech bolag som inte får det stöd de behöver på den lokala marknaden. Då kollade de upp oss och vår brittiska motsvarighet, Ain, och valet föll på oss. Nu för vi dialog med en del tyska bolag också.

Arbetar utländska bolag i en sektor som folk förstår sig på och har en skalbar affärsidé finns ingen anledning till att de inte skulle kunna söka kapital här, säger han. Det låter nästan som om Finansplats Stockholm håller på att bli verklighet igen.

– Lokala marknader har en oerhört viktig roll att spela. Det är genom en fungerande kapitalmarknad som vi får kapital till tillväxtbolag som Klarna och deras motsvarigheter.

I Adam Kostyáls arbete ingår just att försöka få bolag att notera sig i Stockholm och övriga Norden. Att visa att de lokala börserna är minst lika attraktiva, lockar lika mycket kapital och ger samma värderingar som de globala. Det går oftast, men när det kommer till tech och biotech är det annorlunda.

– Teoretiskt sett borde det inte vara någon skillnad, men i Europa är det svårare för bolag som premierar tillväxt framför vinst. De europeiska fonderna backar inte upp de bolagen på samma sätt som de amerikanska. Den kampen har Nasdaq vunnit.

Det hindrar inte att kön till Stockholmsbörsen är lång, delvis under det tredje kvartalet, men framför allt under det fjärde. Att marknaden darrar och det geopolitiska läget är osäkert har inte satt stopp för det.

– Jag ser ingen skillnad i aktivitetsnivå och vi för nu diskussioner om flera noteringar första kvartalet 2015.

Aktiviteten nu är högre än på många år. Stockholmsbörsen var under det första halvåret i år nummer tre Europa, efter London och Paris både sett till antalet noteringar och till emitterat belopp.

Men han tillägger att vi, efter en period av inga noteringar, haft en period av bara noteringar.

– Nu tror jag vi går mot en balans, där en notering ses som ett starkt alternativ, men där private equtiy är ett annat som betalar ungefär samma pris. Konkurrensen kommer att öka något, men det är bara sunt.

När Adam Kostyál inte arbetar umgås han med fru och fem barn i åldern sex månader till 14 år.

– Tack vare alla appar ser jag hur familjen mår, säger han, men tillägger snabbt.

– Skämt åsido. Det funkar väldigt bra.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight